Vlada FBiH smijenila kompletnu Upravu Zavoda Pazarić

Vlada FBiH smijenila kompletnu Upravu Zavoda Pazarić

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o smjeni Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić, potvrđeno je za Patriju iz Vlade FBiH, prenosi Patria.

Jedan od zaključaka jeste smjena kompletne uprave Zavoda Pazarić. Smijenjen je tako Upravni odbor Zavoda kojeg čini pet članova i to: Janja Milinković, Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Također smijenjeni su i članovi Nadzornog odbora, a to su: Dalila Efendić, Mevlida Bandić, i Ivana Bago. Ići će se i na smjenu direktora Zavoda, ali s obzirom da Vlada FBiH ne može to uraditi traži se model. 

Ova odluka uslijedila je nakon velikog pritiska javnosti i jučerašnjih protesta poslije objavljivanja fotografija na kojima se vidi da su štićenici Zavoda, djeca vezana za krevete i radijatore. 

"Opredijeljena za sređivanje stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, Federalnom ministarstvu
rada i socijalne politike naložila da odmah provede procedure za smjenu direktora, te članova Nadzornog i Upravnog odbora ovog zavoda. Vlada je opredijeljena da članovi novog menadžmenta i Upravnog i Nadzornog odbora ovog zavoda budu isključivo stručni kadrovi. Federalna vlada je, također, danas razmatrala informacije Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i nalaz poreznih inspektora, koje se odnose na nadzor nad radom Zavoda u Pazariću, te donijela više zaključaka s ciljem sređivanja stanja u ovom
zavodu, ali i u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite", sapoćeno je iz Vlade FBiH.

Između ostalog zaključeno je da će Vlada sve informacije dostaviti Tužilaštvu, a koje je već ušlo u Zavod u Pazariću. Također odlučeno je da će ubuduće u UO i NO sjediti samo ljudi iy struke.

Direktor Redžep Salić 11. septembra na sjednici Parlamenta FBiH također je iznio šokantne podatke o finansijskim malverzacijama u zavodu, ali situacija je eskaliralo nakon što je zastupnica Sabina Ćudić prije dva dana na posljednjoj sjednici prezentirala fotografije vezivanja djece za radijator.

Neformalan grupa roditelja jučer je održala proteste pred Vladom fBiH te su i na protokol ostavili svoje zahtjeve na kojima je i bio upravo zahtjev za smjenu Uprave. 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar