Danas svečanost obznanjivanja novog mandata reisa Kavazovića

  • Reis Kavazović sa budućim hadžijama
  • Reis Kavazović sa rehmetli Alijom Izetbegovićem, prvim predsjendikom RBiH, prilikom posjete Srebrenici (Foto: Faktor)
  • (Foto: AA)

Svečanost obznanjivanja novog mandata reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića bit će upriličena danas, 22. novembra, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Reis Kavazović će predvoditi džumu namaz i održati hutbu, nakon čega će mu biti uručena Odluka o izboru reisu-l-uleme IZ u BiH.

Tom prilikom će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci biti otvorena i izložba "Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019.", najavljeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Izbori za reisu-l-ulemu IZ u BiH održani su 12. oktobra ove godine, a članovi Sabora IZ u BiH birali su između dva kantidata - Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Kavazović je dobio povjerenje 291 člana Sabora, a Zukorlić 82 glasa, uz jedan nevažeći.

U svom programu Kavazović je postavio temeljne principe kojima će se Islamska zajednica u BiH ubuduće voditi, a jedan od njih je da će Islamska zajednica biti zajednica koja će uvažavati tradicionalna i savremena iskustva u obrazovanju, kritički odnos i dijaloški pristup, otvorenost prema svijetu, interdisciplinarnost, dinamičnost i savremenost u svom promišljanju i izrazu.

S obzirom na to da se organizacija i djelovanje Islamske zajednice u BiH temelji na Kur’anu, sunetu, islamskoj tradiciji Bošnjaka i na zahtjevima vremena, Kavazović je naglašavao da će IZ u BiH uvijek biti neodvojivi dio ummeta muslimana.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar