Više stotina građana na protestima: 'Svi smo mi djeca Pazarića', traže se ostavke

Kako su i obećali jučer građani Sarajeva okupili su se danas ispred zgrade u kojoj je smještena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zbog protesta nakon jučer objavljenih fotografija tretmana štićenika u Zavodu Pazarić. Građani su blokirali cestu i traže smjene odgovornih za dešavanja u Pazariću. Zgradu Vlade FBiH čuva jako policijsko osiguranje. Policija je zatvorila saobraćaj u ulici Hamdije Ćemerlića, prenosi Patria.

Demonstranti drže u zrak transparente "Vežite mene ako smijete", "Neko za Pazarić mora odgovoriti", "Mi smo djeca Pazarića"..."Fašisti", "Ubice", odjekuje ispred Vlade FBiH.

Poruke građana bile su jasne: ništa se neće završiti na fotografijama!

"Kakav primjer mladim ljudima daju političari od jučer, oni ne trebaju raspravljati i tome već raditi da riješe to i pomognu djeci. Djecu ne možete fiksirati. Nepreuzimanje odgovornosti je gore od ratnog zločina", poručili su.

Na protestima u Sarajevu danas se okupilo nekoliko stotina građana.

Na jučer održanoj pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću Redžep Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o djeci.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar