Zašto se Srbija naoružava?

Zašto se Srbija naoružava?

Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao što je učinio ponovno nedavno, govori o Srbiji kao regionalnoj vojnoj sili koja se intenzivno naoružava i kojoj, kako je rekao, čak i u Hrvatskoj priznaju da je najjača, neki analitičari u Srbiji kažu kako stanje s naoružavanjem, ali u u Vojsci Srbije nipošto nije baš tako svijetlo, upozoravaju da je velika razlika između izjava i oružja i opreme koji se realno nabavljaju i stanju vojnih snaga te ocjenjuju da se radi o retorici koja se koristi za druge potrebe i razloge, prenosi Al Jazeera Balkans.

Također, stalno se nagađa o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka, a mediji se pozivaju na neka istraživanja koja govore da je većina srpskog naroda tome sklona.

S druge strane, predsjednik i vladajuće strukture ističu da se Srbija naoružava isključivo u obrambene svrhe s obzirom na okruženost zemljama članicama NATO-a, što su regiji Hrvatska i Crna Gora, a i Sjeverna Makedonija uskoro bi trebala ući u taj klub, dok Srbija ponavlja da je njezin odabir vojna neutralnost.

Istraživačica Centra za bezbednosnu politiku Katarina Đokić kaže kako vojna neutralnost jest politika Srbije, iz čega proizlazi potreba za oslanjanjem na vlastite resurse.

"Analiza predloga nove strategije odbrane, koju bi Skupština trebalo da usvoji u nekom trenutku bliže budućnosti, sugeriše da će vojna neutralnost, između ostalog, biti ostvarena u praksi kroz veće ulaganje u materijalne resurse, ali i nametanje većih obaveza civilnom stanovništvu u odbrani zemlje - za sada kroz vojno obrazovanje u školama i obavezne vojne obuke za muškarce starije od 30 godina koji nisu služili u vojsku - obaveza služenja vojske u Srbiji suspendovana je odlukom Skupštine počev od 2011. godine", navodi Đokić.

Stoga smatra da ne bi bilo iznenađujuće da se u nekom trenutku vrati obvezno služenje vojnog roka, iako bi, kako kaže, bi to bilo 'na mišiće' jer su neke prijašnje analize koje je radilo Ministarstvo obrane pokazale da bi to bio financijski neizvodljiv projekt.

Ukoliko se u obzir uzme odabir vojne neutralnosti, kaže, ne iznenađuje što Srbija nabavljaa naoružanje i vojnu opremu, pogotovo zato što sve do sada poznate nabavke služe prvenstveno održavanju postojećih obrambenih sposobnosti, a ne njihovom unaprijeđenju.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar