BiH na meti džihadističke online propagande

BiH na meti džihadističke online propagande

Iz Agencije za istrage i zaštitu i Federalne uprave policije BiH za Radio Slobodna Europa kazali su da "vrše monitoring" stranica i pojedinačnih profila koji podržavaju militantne i terorističke organizacije.

Širenje ideologije, zastrašivanje suparnika, privlačenje članova i prikupljanje donacija - propagandni rad nasilnih ekstremističkih skupina odavno je na internetu.

Već godinama u Bosni i Hercegovini djeluju i moguće je pratiti web stranice koje svakodnevno objavljuju sadržaje koji veličaju "uspjehe" talibana u Afganistanu ili terorističke organizacije Hayat Tahriru-Šam u Siriji, ranije i zbivanja u militantnoj organizaciji tzv. Islamska država.

Put vjernika, Ummet press, različiti profili na Facebooku i Twitteru onima koji ih prate redovito donose vijesti iz, kako stoji u opisu ovih stranica, "islamskog svijeta". Svoj rad i sadržaj predstavljaju kao "pravu istinu o islamskom svijetu" ili "čist zrak u zagađenom medijskom svijetu". Vrlo često otvoreno podržavaju akcije militantnih i terorističkih organizacija, opisujući ih kao "suprotstavljanje nevjernicima", "osvetu mudžahida" i slično.

Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Federalne uprave policije BiH za Radio Slobodna Europa kazali su da "vrše monitoring" stranica i pojedinačnih profila u okviru zakonom propisanih nadležnosti, s ciljem prikupljanja relevantnih saznanja o eventualnom počinjenju krivičnih djela.

Kompletan tekst pročitaje OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar