Ruski obaveštajac na sastanku sa 'srpskim agentom' u Beogradu

Ruski obaveštajac na sastanku sa 'srpskim agentom' u Beogradu

Na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) 17. novembra objavljen je video u kome navodno pripadnik Ruske vojne obaveštajne službe (GRU) daje mito “srpskom agentu – visoko pozicioniranom službeniku”.

Na video snimku vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice. Navodni “ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu “srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao “srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

Autentičnost videa, kao ni to kada je video snimak nastao, Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da utvrdi.

Video, prema analizi koju je dao Christo Grozev, novinar Bellingcat istraživačke otvorene platforme, prikazuje zamenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, inače pripadnika Ruske vojno obaveštajne službe (GRU).

Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica “Microsoft Azure”.

Prema pisanju Grozeva, adresa na kojoj je Kleban prijavljen jeste adresa na kojoj se nalazi Opšta vojna akademija, što ni na koji način ne upućuje na to da je Kleban pripadnik GRU-a. Međutim, Klebanova supruga, kako navodi Grozev, prijavljena je na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice “Specnaz” (skraćeno od “Spetsialnoye nazhacheniye”, u prevodu “specijalne namene), koja se dovodi u vezu upravo sa vojno obaveštajnom službom GRU.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar