Da li bi naš Stvoritelj bio zadovoljan sa nama?

Da li bi naš Stvoritelj bio zadovoljan sa nama?

Autor: Nazif ef. Garib

Petak je vrijeme za mostarsku poruku.

Muhammed a.s. je bio čovjek obdaren poslanstvom

Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin! ''…a ti podsjeti ili opomeni jer zaista podsjećanje ili opominjanje koristi vjernicima.''(Ez-Zarijat, 55.)

Podsjećam sebe i vas da sam u prošloj poruci govorio o tome da li se pitamo li se da li bi naš Stvoritelj bio zadovoljan sa nama? Obzirom da smo još uvijek u mjesecu rebiu-l-evvelu i u ovoj poruci ću govoriti o Allahovom miljeniku i poslaniku Muhammedu s.a.v.s. kroz podsjećanje na njegovov život, kao čovjeka do 40. godine njegova života, prije poslanstva, a potom kroz neke segmente i o njemu kao Poslaniku s.a.v.s..

Muhammed a.s. je proživio život kakav živi svaki čovjek, kako onda tako i danas, prolazeći kroz različite faze i iskušenja, gdje ga život nije uopšte mazio, kao što naš narod kaže.

Rođen je kao siroče, jer mu je otac umro dva mjeseca prije njegovog rođenja. Majka mu umire kada mu je bila najpotrebnija, u njegovoj šestoj godini, a potom i njegov sljedeći štićenik, dedo Abdulmuttalib. Potom odrasta uz svog amidžu Ebu Taliba radeći sa njim sve što je bilo potrebno, a između ostalog čuvao je ovce i radio trgovačke poslove. Dakle, bio je siromašan, bez glavnih oslonaca u životu. ali i pored toga živio je život časnog čovjeka čiju su čestitost vidjeli svi. Zbog njegove čestitosti, odgovornosti i poštenja hazreti Hatidža mu nudi brak iako je to neuobičajeno bilo, kako danas tako i onda da djevojka ili žena nudi brak muškarcu.

Da je njegova čestitost kao čovjeka bila prepoznatljiva govori i veoma poznat slučaj obnavljanja Kabe gdje su idolopoklonici, nemuslimani obnavljali Kabu i u jednom trenutku se počnu sporiti zbog časti koja bi trebala nekom od njih pripasti. Incident su spriječili time što su prihvatili arbitražno rješenje kazavši da ko se ujutro prvi pomoli kod Kabe neka im on presudi. U isčkivanju tog čovjeka kada su ugledali Muhammeda sina Abdullahova uglas su povikali El-Emin ili povjerljivi,što dovoljno govori o njemu kao čovjeku, jer još uvijek nije postao poslanik.

Čini mi se bitnim spomenuti i još jedan detalj iz tog pred poslanićkog perioda njegova života. Kao i danas i u to vrijeme postojala je muzika, postojale su pjevačice, postojala su mjesta 'zabave'. Prema predajama Muhammed sin Abdullahov je jedne noći dogovorio se sa svojim prijateljem da on ostane kod stada, a da Muhammed a.s. ode na 'zabavu' i muziku. Prema predajama Muhamed a.s. je sjeo ukraj mjesta 'zabave' i zaspao je. Probudio se tek kada je sunce granulo. Ovdje se može kazati da je tu bila Božja intervencija pa je zaspao kako bi ga sačuvao od svega negativnog što takvi skupovi sa sobom nose i donose.

A onda u 40.-toj godini Muhammed a.s. dobija objavu i postaje poslanik. Tri godine koje slijede nazivaju se godinama tajnog pozivanja u islam. Nakon toga Muhammed a.s. dobija naredbu: „...i pozovi (opominji) svoju najbližu rodbinu...“ (Eš-Šu'ara', 214.) Tada Muhammed a.s. poziva svoju rodbinu na brežuljak Safa, blizu Kabe i kaže im: „Kada bih vam sada rekao da se iza brda nalazi vojska koja želi da vas napadne biste li mi vjerovali?“ Bi! – rekoše oni. NIKADA od tebe nislo laž čuli. A potom je uslijedilo što je uslijedilo.

Dakle, u periodu kada je Muhammed a.s. živio kao običan čovjek prolazeći kroz različita iskušenja proživio je život tako da su ga svi cijenili i smatrali čestitim gdje su ga prozvali El-Emin i gdje su mu njegovi najbliži ustvrdili da nikada od njega nisu laž čuli. TO JE ONO ŠTO BI NAMA TREBALA BITI PORUKA I POUKA, jer svi mi možemo razaznati dobro od lošeg i lijepo od nevaljalog i znamo to. A živimo li u skladu sa tim?

Kao poslanik Muhammed a.s. također prolazi kroz različita iskušenja kroz kakva prolazi svaki čovjek, ali on je i dalje odlučan da ustraje u dobru i ostane uspravan i dostojanstven čovjek. Između ostalog kroz šta je prošao Muhammed a.s. kao poslanik jeste i sljedeće: - Idolopoklonici ga progone, iako ga smatraju lijepim čovjekom, ali im smeta što njegova misija remeti njihove ovosvjetske planove. - Na njega iznose razne laži i potvore kako bi ga okaljali u očima drugih ljudi. - Iako je bio poslanik bio je vrlo često gladan, kao i neki njegovi sljedbenici. U isto vrijeme bilo je mnogo bogatih muslimana, ali Muhammed a.s. nije propitivao porijeklo njihove imovine, niti je dovodio u pitanje njihovu odanost vjeri. - Umiru mu glavni oslonci i ostaje bez značajne ljudske podrške na putu svoje misije, tj. umiru mu supruga hazreti Hatidža i amidža Ebu Talib, koji nikada nije primio islam, a ipak je bio najveći zaštitnik Muhammeda a.s., a time i pomagač muslimana. Vrijedi podsjetiti da je Muhammed a.s. kazao: „Allah će pomoći vjeru, pa makar i sa nevjernikom!“ - I ne samo to. Muhammed a.s. nije plašio niti prijetio džehennemom svome amodži Ebu Talibu. - Ebu Talib je kao nemusliman bio njegov zaštitnik, a njegov amidža Ebu Leheb bio veliki njegov progonitelj, ali ipak o njemu nije ništa više govorio negoli mu je objavljeno, poput sure 'Tebbet jeda'. - Petoro njegove djece je umrlo i on ih je ukopao. Šta to znači zanju mnoge naše majke i očevi koji su na isti ili sličan način ostali bez svog potomstva, dunjalučkog blaga. - Bio je na iskušenju posredovanjem njemu dragih ljudi da odstupi od pravde, pa je jedne prilike poručio: „Kada bi i Fatima, kćerka Muhammedova, ukrala odsjkao bih joj ruku (u znak pravde)!“ - Njegova supruga, kćerka najvjernijeg prijatelja, bila je potvorena ili lažno optužena za nemoral, pa je valjalo sve to otrpiti dok ne dođe objava i objelodani sve zlobnosti. - Predvodio je vojsku u odbrani vjere, naroda i domovine. Na tom putu je bio i ranjavan. Ovo su samo neki segmenti iz života Muhammeda a.s., kao čovjeka i poslanika, a koji nam jasno govore kako se treba život živjeti sa vrijednostima koje život čine lijepim: sa istinom, pravdom, poštenjem, čestitošću, saburom, borbom za opće dobro, borbom protiv laži i potvore, borbom protiv nepravde i nasilja...i opet ostati dostojanstven i uspravan. Ni imetak, ni žene, ni bilo kakva zabava nisu vrijedni da bi se napustili principi vjere.

Ostajte uspravni, dostojanstveni i odlučni u očuvanju principa islama ma gdje bili i živjeli.

Gospodaru, pomozi nam da svoj život uskladimo sa Tvojom objavom i uputama Muhammeda s.a.v.s. Gospodaru, pomozi nam da budemo od onih koji se za susret sa Tobom Uzvišenim pripremaju. Gospodaru, pomozi nam da budemo Tebi odani i pokorni. Gospodaru, smrtni čas nam olakšaj, proživi nas u društvu sa poslanicima, šehidima i odabranicima. Gospodaru, podari lijeka našim bolesnim, a posebno onima kojima su ljekari nemoćni da im daju lijek. Gospodaru, oprosti nama i našim roditeljima, braći i sestrama, te nama dragim osobama. Oprosti naše grijehe, pokrij naše mahane i ukaži nam Svoju milost.Amin!

Salavat ja Resulallah!!!

 Autor je profesor Karađoz-begove medrese u Mostaru

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar