Opština Trnovo: Kreće rekonstrukcija “Kuće spasa“ na Bjelašnici

Opština Trnovo: Kreće rekonstrukcija “Kuće spasa“ na Bjelašnici

Opštinske vlasti u Trnovu sklopile su ugovor sa kompanijom “Neimari” d.o.o. Sarajevo za realizaciju projekta rekonstrukcije “Kuće spasa“ na Bjelašnici. Ukupna vrijednost radova je 638.745,69 konvertibilnih marka (KM), a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Centra za zaštitu olimpijskih planina navode da su ugovor potpisali Ibro Berilo, načelnik Opštine Trnovo i Ramiz Mulaomerović i Sedžad Mizdrak, direktori kompanije “Neimari”. Kako naglašavaju iz Općine Trnovo, ovo je još jedan od projekata koji ima za cilj podizanje kvaliteta turističke ponude i promocije turizma na području opštine.

Postojeći objekt “Kuće spasa“ je u ruševnom stanju i temeljita rekonstrukcija je neophodna. Inače, objekt će djelimično zadržati svoju prvenstvenu namjenu. Jedna prostorija će biti uređena i otvorena za građane, vatrogasce, gorsku službu spašavanja… No, planirani su i dodatni sadržaji.

U prizemnom dijelu objekta biće restoranski dio sa mokrim čvorovima, dok je potkrovlje predviđeno za spavanje. Položaj u odnosu na putnu komunikaciju koja povezuje zaleđe Bjelašnice sa centrom zahtijeva da se izgradi jedan ovakav kompleks.

Načelnik Berilo podsjeća da se “Kuća spasa“ nalazi na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice.

“Ovaj objekt ima svoju historiju i treba da ga obnovimo. Sam naziv 'Kuća spasa' govori o tome kako je u prošlosti zaista bila sklonište za mnoge prolaznike, planinare i radnike koji su se tu našli na kiši ili u snježnoj mećavi, uz snažne udare vjetra. Posebno je koristila mještanima koji su tu odmarali pri povratku iz Sarajeva u svoja sela“, kazao je Berilo,

Dodao je da će ovaj objekt omogućiti disperziju turizma prema bjelašničkim selima, a vjeruje da će obnova “Kuće spasa“ posebno obradovati sve planinare i ljubitelje prirode.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar