Obavještajne veze Hrvatske i Francuske: Od Dumonta i Handale do Kolinde i Macrona

Obavještajne veze Hrvatske i Francuske: Od Dumonta i Handale do Kolinde i Macrona

Nezadovoljan životom u SFRJ Ante Markić je 1966. godine napustio svoje selo Veljaci kod Ljubuškog. Krajnji cilj mu je bila Amerika, ali put ga je odnio u okolicu Pariza. Tamo se oženio i šest godina kasnije dobio je sina Daniela. Dječak se školovao u Parizu, a kada se početkom devedesetih raspala Jugoslavija, vratio se u Zagreb., piše Žurnal.info.

U službenoj biografiji Daniela Markića piše da je profesionalnu karijeru započeo 1991. godine kao pripadnik Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske. U pitanju je bila jedinica Zelene beretke koju su vodili bivši francuski legionari Ante Gotovina i  Ante Roso. Isto tako, u službenoj biografiji je navedeno da je Daniel Markić 1994. godine iz vojske prešao u Hrvatsku izvještajnu službu. 

ČOVJEK SA ODLIČNIM VEZAMA

Hrvatski mediji će 2016. godine, najavljujući njegovo imenovanje za direktora Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, poznatije kao SOA, objaviti da je Daniel Markić "čovjek sa odličnim vezama u obavještajnim službama Francuske". 

General iz sjene, ili pravog imena Philippe Rondot  jedan je od naujuticajnijih francuskih obavještajaca ikad - poznat po tome što je učestvovao u akciji hapšenja Karlosa Šakala. On u svojoj knjizi navodi da je prilikom jedne od posjeta Zagrebu i susreta sa hrvatskim oficirima upoznao Daniela Markića, tada oficira u kabinetu bivših pripadnika Legije stranaca Ante Gotovine i Ante Rosa. 

Navode iz Rondotove knjige objavili su i mediji u Hrvatskoj, nakon što se Ante Gotovina osobno založio da se na mjesto direktora SOA-e postavi - Daniel Markić. Francuski obavještajac Rondot godinama je imao dobre veze sa Antom Gotovinom, koji je, također, kao i Markić, bio francuski državljanin. Nakon što je Haški tribunal podigao optužnicu protiv Gotovine, a on se dao u bjekstvo, francuske vlasti su za oficira za vezu sa Hagom imenovali upravo Generala iz sjene - Philippea Rondota.

"Rondot je bio veza između Haaškog suda i Francuske  i bio je jedan od istražitelja koji su tragali za Gotovinom, ali od te saradnje Haag nije imao previše koristi", kazala je 2009. godine bivša portparolka Haškog tribunala Florence Hartman.

I u svojoj knjizi Hartmanova je ponovila da je francuska obavještajna služba više štitila Antu Gotovinu, nego što je za njim tragala. Haški izvori su tih godina, dok je Gotovina bio u bjekstvu, dojavljivali medijima informacije da se Rondot nekoliko puta nalazio sa Gotovininim prijateljem iz Legije stranaca Antom Rosom kako bi mu prenosio poruke. 

U svojim bilješkama general Rondot je detaljno objašnjavao kako je francuska obavještajna služba tada imala kontakte sa Gotovinom. U tom periodu Daniel Markić je bio zadužen za međunarodnu saradnju hrvatske obavještajne službe, a od 2001. godine je bio stacioniran u Briselu. No, vratimo se na ratni period. 

ULAZAK TERORISTA

Markić je, dakle, tada bio saradnik Ante Gotovine i Ante Rosa, a imao je i kontakte sa francuskim obavještajcem Rondotom. Slobodan Praljak, ratni zločinac koji je izvršio samubistvo, na svojoj je web stranici objavljivao ratne dokumente. U jednom takvom, iz decembra 1993. godine, navedeno je da Markić bio osoba koja je propuštala konvoje prema Srednjoj Bosni. 

Upravo u tom periodu, i upravo tim putevima, preko Srednje Bosne, na teritoriju Bosne i Hercegovine ušli su brojni strani ratnici koji imali veze sa terorističkom skupinom Al Kaida. Godina je 1994., Daniel Markić je bio službenik hrvatske obavještajne službe kojom je tada rukovodio sin Franje Tuđmana - Miroslav. 

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar