Ukrasi su u ljudima, a ne u kamenju

Ukrasi su u ljudima, a ne u kamenju

Piše: Nazif ef. Garib

Ukrasi su u ljudima, a ne u kamenju. Blještavilo je u srcu, a ne u očima. Veličina je u ubjeđenju, a ne u imanju. Ponos je u odgoju, a ne u porijeklu. Strpljenje se ogleda u teškom stanju, a ne u blagostanju.

 اللَّهُمُّ لَا تَحْرِمْنَا وَنَحْنُ نَسْأَلُكَ، وَلَا تُعَذِّبْنَا وَنَحْنُ نَسْتَغْفِرُكَ اللَّهُمَّ ثَبِّتْ قُلُوبَنَا عَلَى حُبِّكَ وَطَاعَتِكَ وَتَقْوَاكَ، وَاَنْعِمْ عَلَيْنَا بِمَغْفِرَتِكَ وَرِضَاكَ اللَّهُمَّ اشْفِ مَرْضَانَا وَمَرْضَى الْمُسْلِمِينَ، وَاَنْزِلْ عَلَى دَاءِ كُلِّ مَرِيضٍ دَوَاءً بِرَحْمَتِكَ وَ رِضَاكَ اللَّهُمَّ ارْحَمْ مَوْتَانَا وَمَوْتَى الْمُسْلِمِينَ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَاحِمِينَ اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَي سَيِّدِنَا وَحَبيبِنَا وَقُرَّةِ اَعْيُنِنَا وَشَفِيعِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَي آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيمَا كَثِيرَا

Allāhumme lā tahrimnā ve nahnu nes’eluke ve lā tu’azzibnā ve nahnu nestagfiruke. Allāhumme sebbit kulūbenā alā hubbike ve tā’atike ve takvāke ve en’im alejnā bi magfiretike ve ridāke. Allāhummešfi merdānā ve merdal muslimīne ve enzil ala da'i kulli meridin deva'en birahmetike ve ridāke. Allāhummerham mevtānā ve mevtel muslimīne bi rahmetike jā erhamerrāhimīne. Allāhumme salli ve sellim ve bārik alā sejjidinā ve habībinā ve kurreti e'ajuninā ve šefī'inā Muhammedin ve alā ālihī ve sahbihī ve sellim teslīmen kesīren! Āmīn!

Prevod: Gospodaru, ne uskrati nam ništa sve dok Te dovom molimo, a nemoj nas ni kazniti sve dok Te za oprost grijeha teobom molimo. Gospodaru, učvrsti naša srca u ljubavi Tvojoj, u pokornosti i svijesti o Tebi, obaspi nas Svojim oprostom i zadovoljstvom.

Gospodaru, izliječi naše bolesne i bolesne svih muslimana, spusti lijeka za bolest svakog bolesnika, i to Tvojom milošću i zadovoljstvom Gospodaru, milost Svoju ukaži našim umrlim i umrlim svih muslimana, i to Tvojom milošću, jer Ti si najmilostiviji. Gospodaru, mnogo blagoslovi našeg Poslanika ﷺ i našeg voljenog zagovornika, Muhammeda ﷺ, njegovu porodicu i prijatelje-ashabe, a i vi donosite salavat i selam na Poslanika ﷺ .

S jutrom ovim dobro raditi krenimo, Allaha slavimo i veličajmo, za grijehe oprosta tražimo, i svoje stanje popravljajmo.

Autor je profesor Karađoz-begove medrese u Mostaru

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar