Palmer u Beogradu: EU je počinila historijsku grešku prema Zapadnom Balkanu

Palmer u Beogradu: EU je počinila historijsku grešku prema Zapadnom Balkanu

Neuspjeh Evropske unije da nađe kompromis i otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom historijska je greška i loša poruka čitavom regionu, poručio je danas u Beogradu specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Matthew Palmer poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Palmer i Vučić, osim o rješavanju problema Kosova, razgovarali su i o političkoj situaciji u cijelom regionu.

Palmer je, što se regiona tiče, uputio poruku da Vašington nije saglasan s novim stavovima Brisela o promjeni strategije pristupanja Evropskoj uniji i stavljanju Zapadnog Balkana na sporedan kolosijek.

“Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i mi ćemo raditi sve što možemo da ubijedimo Evropsku uniju da promijeni taj stav prije sastanka lidera u Zagrebu u maju”, istakao je Palmer.

O različitim stavovima koje o Kosovu imaju Vašington i Beograd razgovarano je otvoreno, kaže predsjednik Srbije, ali su razmatrani i načini za postizanje boljih bilateralnih odnosa.

“Mi da ulazimo u sukobe sa Amerikom nećemo, Srbija da misli da može da pobijedi Ameriku pokazala bi svoju glupost i meni ne pada na pamet da vodim takvu politiku”, kategoričan je Aleksandar Vučić, prenosi BHRT.

Pažnja Amerike prema rješavanju kosovskog problema je pojačana, jer je, osim Palmera, za to zadužen i Richard Gernellkao specijalni izaslanik Bijele kuće. On je nedavno takođe razgovarao sa predsjednikom Srbije Vučićem i taj razgovor, kako je javno objavljeno, nimalo nije bio prijatan. A tamo gdje je pojačana pažnja Vašingtona, mogući su i pojačani pritisci, kažu iz Instituta za evropske studije.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar