Uvode li SAD sankcije Srbiji zbog ruskog naoružanja

Uvode li SAD sankcije Srbiji zbog ruskog naoružanja

Predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Matthew Palmer izrazio je zabrinutost zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i istakao da bi, ako Beograd kupi rusku vojnu opremu, to vodilo riziku da joj budu uvedene posebne sankcije.

 "Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija zahtjeva specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme, ali se nadamo da su naši srpski partneri toga svjesni i da će biti oprezni sa takvim transakcijama", rekao je Palmer.

Ocijenivši da SAD imaju jako vojno partnerstvo sa Srbijom, kao i da je “najbolji vojni partner Srbije upravo Amerika”, Palmer je ukazao da to “ne znači da Srbija ne treba da sarađuje i sa Rusijom i da i sa Moskvom stvara vojno partnerstvo”.

"Ipak, mi cijenimo naš odnos sa Beogradom i mislimo da je naša vojna veza prepoznatljivija od bilo čega što Rusija radi na tom polju sa Srbijom", rekao je Palmer za sjevernomakedonsku televiziju Alsat komentarišući nedavne srpsko-ruske vojne vježbe “Slovenski štit” i prisustvo sistema S-400 u Beogradu.

Na nedavno održanoj vojnoj vježbi Rusije i Srbije pod nazivom “Slovenski štit 2019” u Batajnici prvi put je van ruske teritorije bio raspoređen jedan od najjačih raketnih sistema S-400.

Pojedini mediji objavili su da nije isključeno da vojno i državno rukovodstvo Srbije u narednim mjesecima sa Moskvom povede pregovore o nabavci tog PVO sistema.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar