Trump: Baghdadi je umro kao pas i kukavica

Trump: Baghdadi je umro kao pas i kukavica

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u nedjelju da je vođa oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakr al-Baghdadi ubijen u akciji američke vojske u Siriji.

Po njegovim riječima, operaciju su provele američke specijalne snage na sjeveroistoku Sirije, prenijela je Hina.

Trump je u televizijskom obraćanju naciji kazao da je "najveći teroristički lider na svijetu priveden pravdi" tokom sinoćnje "opasne i odvažne" specijalne misije na sjeverozapadu Sirije.

U toj operaciji, u kojoj je učestvovalo osam helikoptera, kako je rekao predsjednik SAD-a, nije stradao nijedan američki vojnik, dok su dva lakše povrijeđena.

Trump je kazao da se Baghdadi ubio tokom akcije, što je potvrdila identifikacija njegovog tijela nakon završetka operacije.

"Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje djece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i tijelo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel", rekao je Trump, koji je dodao da je poginuo i "veliki broj njegovih saradnika".

"Bio je bolestan i razočaran čovjek. Sada ga više nema", dodao je američki predsjednik.

Zahvalio Rusiji, Siriji, Turskoj i Iraku

Kako je dodao, informacije o Baghdadiju SAD-u su dali Kurdi, a zahvalio se i Rusiji što je otvorila zračni prostor za američku akciju.

Osim njima, Trump je zahvalio i Turskoj, Siriji i Iraku.

Naveo je da je "Baghdadi umro kao pas i kao kukavica", a sinoćnju akciju opisao je "velikom za SAD i svijet".

"Imali smo informacije gdje ide, ali je on stalno mijenjao planove. Vidjeli smo da je tamo, znali smo o tom objektu i znali smo za tunele. Većina tunela je bila slijepa. Jedan nije, ali taj smo pokrili. Spustili smo se sa osam helikoptera. Nismo hteli da idemo na glavni ulaz jer je to bila zamka", rekao je Trump, te je dodao da je u operaciji više Al-Baghdadijevih ljudi ubijeno nego što je preživelo.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar