Veliko priznanje |Edibi Bakiri Kapić-Trbonja uručen orden počasne pripadnice Reda Britanskog Carstva

Veliko priznanje |Edibi Bakiri Kapić-Trbonja uručen orden počasne pripadnice Reda Britanskog Carstva

Ediba-Bakira Trbonja-Kapić dobitnica je ordena počasne pripadnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (MBE) koji joj je, u ime Njenog veličanstva Kraljice Elizabete II, uručio ambasador Matthew Field na današnjoj svečanosti u Sarajevu.

Ovo prestižno priznanje, Ediba je primila za svoj rad u Britanskoj ambasadi u BiH, ali i za rad na unapređenju odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i BiH. Počasni MBE se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad od značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ediba-Bakira Trbonja-Kapić je rođena Stočanka koja posljednjih 12 godina radi u Britanskoj ambasadi u Sarajevu kao šefica kabineta britanskog ambasadora. Prije toga je radila za Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije u BiH. Ona se zahvalila na ukazanoj časti, istaknuvši da je ovo veliko priznanje za sav njen trud i rad, prenosi Oslobođenje.

- Ovo priznanje je velika čast i podstrek za nastavak rada. Privilegija je raditi u okruženju kakvo je Britanska ambasada, sa ljudima i stručnjacima koji, osim što savjesno rade svoj posao, svakodnevno rade i na dobrobiti BiH. Zaista sam okružena sjajnim ljudima koji me cijene, vole i poštuju, rekla je Trbonja-Kapić.

ambasadi za dobrobit građana i Ujedinjenog Kraljevstva i BiH.

- Od kada sam prošle godine preuzeo ovu dužnost, vidio sam mnoge primjere njenog nesebičnog i posvećenog rada. Ediba svoj posao obavlja srcem i sa željom da usreći svoje sugrađane. Od organizovanja pomoći za ugroženu djecu širom BiH, do spektakularnog emotivnog podsjećanja na Olimpijadu ‘84 kada je pomogla Upravi Grada Sarajeva da Torvill i Dean ponovo otkližu svoj Bolero u Sarajevu. Ediba sa podjednakom pažnjom i empatijom razgovara sa preživjelim i porodicama stradalih u konfliktu dok iznose svoja potresna iskustva, kao i sa visokim zvaničnicima, članovima kraljevske porodice, pa i holivudskim zvijezdama. Veoma sam joj zahvalan na svemu što čini kako bi unaprijedlili odnose između UK i BiH, rekao je Field.

Svečanosti su prisustvovali Edibina porodica, prijatelji i kolege, kao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, potpredsjednik FBiH Milan Dunović, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, premijer KS-a Edin Forto i drugi gosti.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar