SAD i Turska dogovorile primirje u Siriji!

SAD i Turska dogovorile primirje u Siriji!

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan postigli su danas u Ankari sporazum o zaustavljanju turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije.

To je saopćio Pence na konferenciji za novinare poslije razgovora sa Erdoganom, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Prekid vatre dogovoren je u trajanju od pet dana. Za to vrijeme bi se prema izjavi Pencea kurdske jedinice trebale povući iz tzv. "sigurne zone" uz tursku granicu.

Američki predsjednik Donald Trump je na Twitteru kazao da je postignut veliki dogovor i da će milioni života biti spašeni. 

U razgovorima s turskim zvaničnicima učestvovali i državni sekretar Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O'Brien.

Agencija navodi da su američki zvaničnici došli u Ankaru kako bi upozorili Erdogana da će se suočiti s dodatnim američkim sankcijama, ako ne zaustavi ofanzivu u Siriji.

Agencija Anadolija javlja da je Pence poručio da "kada bude uspostavljen trajni prekid vatre na sjeveroistoku Sirije, bit će ukinute ekonomske sankcije Turskoj".

S druge strane, ista agencija navodi da je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio da će Turska okončati operaciju na sjeveru Sirije tek nakon što pripadnici YPG/PKK napuste to područje.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar