Ambasada SAD: Amandmani na Izborni zakon trebaju BiH približiti evropskim standardima

Ambasada SAD: Amandmani na Izborni zakon trebaju BiH približiti evropskim standardima

Izmjene Izbornog zakona trebaju imati širu političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima, navodi se u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, na upit Agencije Patria. 

U odgovoru na pitanje podržava li Ambasada SAD uvođenje vanrednih izbora, iz Ureda za odnose s javnošću kažu da "ne žele komentarisati hipotetsku situaciju".

Upitani bi li Ambasada SAD podržala održavanje vanrednih i Lokalnih izbora naredne godine, odgovaraju: "Kao i u slučaju bilo koje druge reforme u BiH, bilo koji amandmani na Izborni zakon trebaju imati široku političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima".

Podsjećamo, stav OHR na ista pitanja agencije Patria glasio je: Vanredni izbori samo nakon raspuštanja organa.

"Pozivamo političke lidere da intenziviraju politički dijalog kako bi se što prije okončao proces formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio napredak na reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama BiH, navodi se u odgovoru OHR-a..

Na pitanje podržava li OHR uvođenje vanrednih izbora i objedinjavanje s Lokalnim naredne goine, iz OHR poručuju: "Treba da se fokusiraju na to da se izabrani organi formiraju i počnu sa radom te da se formiraju preostali izvršni organi na državnom, federalnom i kantonalnom nivou. Vanredni izbori koji se spominju u Izbornom zakonu BiH mogu se održati samo nakon raspuštanja tijela na koje se to odnosi i to ukoliko je to izričito utvrđeno nadležnim ustavom ili zakonom”.

Vanredni izbori sve češće se spominju kao rješenje za situacije kada se u Bosni i Hercegovni ni godinu dana poslije izbora ne može okončati formiranje vlasti. 

"Sve procese koji se u ovoj državi odvijaju treba pokušati institucionalno implementirati, uključujući i uvođenje instituta vanrednih izbora", rekao je za NAP Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom”. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar