Trump pisao Erdoganu: Ne budite blesavi

Trump pisao Erdoganu: Ne budite blesavi

Američki predsjednik Donald Trump napisao je neobično pismo predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, u kojem ga je nimalo diplomatski upozorio da ne bude "grubijan" i "blesan", potvrdio je izvor iz Bijele kuće.

Pismo je procurilo u američke medije, a nedugo potom dobilo i potvrdu autentičnosti iz Bijele kuće, prenosi Hina agenciju Reuters.

Upućeno je 9. oktobra, dana kada su turske snage pokrenule ofanzivu protiv Kurda na sjeveru Sirije, prenose agencije.

"Dragi gospodine predsjedniče ... Hajdemo razraditi dobar sporazum. Ne želite biti odgovorni za pokolj hiljada ljudi, ne želite biti odgovorni za uništenje turske ekonomije, što ću ja učiniti, bude li potrebno", napisao je Trump.

Zatim se referirao na ekonomske sankcije koje je Amerika nametnula Turskoj kako bi ishodila oslobođenje američkog pastora zatvorenog u Turskoj.

"To je samo mali dio onoga što bi moglo biti", poručio je američki predsjednik.

"Naporno sam radio kako bih riješio neke od Vaših problema. Nemojte iznevjeriti svijet. Možete sklopiti odličan dogovor", pisao je dalje Trump i naznačio da je zapovjednik kurdskih snaga spreman na pregovore i ustupke.

"Historija će biti dobra prema Vama ako ovo postupite ispravno i ljudski", poručio je Trump turskom predsjedniku.

"Ali, ako se ne dogode dobre stvari, zauvijek ću Vas gledati kao vraga. Ne budite grubi. Ne budite blesavi", napisao je Trump na kraju.

Tursku ofanzivu na sjeveru Sirije omogućila je Trumpova naredba američkim snagama da se povuku iz tog područja. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar