Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Borci kurdskih Sirijskih demokratskih snaga - SDF i turske snage sukobile su se zapadno od sirijske granice, u mjestu Tal Abyad, rekli su lokalni izvori za Al Jazeeru Arabic.

U borbama se koristi teško naoružanje, dodali su svjedoci.

Glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali na Twitteru je potom objavio kako su se borci ove grupe suprotstavili turskim snagama.

"Kopneni napad turskih snaga odbili su borci SDF-a kod Tak Abyada... Za sada nema proboja", napisao je on.

Agencija AP javlja kako sirijski posmatrači u kurdskim oblastima kažu kako je najmanje sedam civila poginulo na sjeveroistoku Sirije, dok je Sirijska opservatorija za ljudska prava - SOHR, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila kako poginulo osam osoba.

'Formiranje sigurnih zona'

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije u srijedu je potvrdio da su oružane snage Turske počele ofanzivu "Izvor mira" protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.

On je dodao da je cilj operacije uklanjanje "prijetnji milicija YPG-a [Jedinice narodne zaštite], koju predvode sirijski Kurdi, boraca Islamske države Irak i Levant - ISIL te omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama koje su u Turskoj nakon formiranja 'sigurnih zona' u tom području", prenosi Anadolija.

"Naša misija je da spriječimo stvaranje koridora terora na našoj južnoj granici i da donesemo mir u to područje. Očuvat ćemo sirijski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista", naveo je Erdogan na Twitteru.

Reuters navodi kako će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razgovarati u četvrtak o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata, navele su neimenovane diplomate.

Pet članica zemalja Evropske unije zatražili su sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Zahtjev za održavanjem sjednice su uputili Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Poljska i Belgija kako bi se raspravljalo o dešavanjima na sjeveroistoku Sirije.

Kako prenosi Anadolija, u Ankari je u srijedu navečer održan koordinacijski sastanak o operaciji "Izvor mira", kojim je predsjedavao Erdogan.

Na sastanku su učestvovali brojni turski zvaničnici i državni ministri, uključujući ministra pravde Abdulhamita Gula, ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua, ministra odbrane Hulusi Akara i šefa Nacionalne obavještajne agencije Turske - MIT Hakana Fidana.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da turske snage operaciju provode u skladu s međunarodnim pravom, Poveljom UN-a i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a o borbi protiv terorizma.

Udari turskih aviona

Turske haubice počele su u srijedu gađati baze i skladišta municije YPG-a, rekao je turski sigurnosni izvor, prenosi Reuters.

Dodao je da turska artiljerija gađa ciljeve koji uključuju snajperske pozicije udaljene od naseljenih područja.

Američki ambasador u Ankari pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu kako bi ga upoznali s turskom ofanzivom u Siriji, objavio je CNN Turk.

Sirijske demokratske snage - SDF pozvale su UN i saveznike da uspostave "zonu zabrane letenja", kako bi zaštitili to područje od turskih napada.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar