SAD kažnjavaju kineske zvaničnike zbog odnosa prema muslimanima

SAD kažnjavaju kineske zvaničnike zbog odnosa prema muslimanima

Sjedinjene Države su nametnule vizna ograničenja zvaničnicima kineske vlade i Komunističke partije za koje vjeruju da su odgovorni za pritvaranje ili zlostavljanje muslimanskih manjina u pokrajini Xinjiang, objavio je u utorak State Department.

Državni sekretar Mike Pompeo naveo je odluku ministarstva trgovine od ponedjeljka da doda 28 kineskih ureda i firmi za javnu sigurnost, uključujući i kompaniju za video nadzor Hikvision na američku trgovinsku "crnu listu" zbog odnosa Pekinga prema muslimanima Ujgurima i drugim uglavnom muslimanskim etničkim manjinama.

Vizna ograničenja dopunjuju potez ministarstva trgovine, rekao je.

Američki zvaničnici ranije su rekli kako Trumpova administracija razmatra sankcije zvaničnicima povezanim s kineskim udarom na muslimane, uključujući i partijskog tajnika Xinjianga Chena Quanuoa, koji kao član moćnog politbiroa spada u gornji sloj kineskih čelnika.

Objava State Departmenta nije navela zvaničnike koji su predmet viznog ograničenja, ali je taj potez smanjio vrijednost dionica. Mnogi analitičari vjeruju kako potezi američke vlade čine manje vjerojatnim da će Kina i Sjedinjene Države postići dogovor ovaj tjedan kako bi okončali trgovinski rat.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar