Samit Srbija, BiH, Turska: U fokusu dijalog i infrastrukturno povezivanje

Samit Srbija, BiH, Turska: U fokusu dijalog i infrastrukturno povezivanje

U Beogradu je održan trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bio je domaćin predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i članovima Predsjedništva BiH – Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću, prenosi Patria.

Dodik je kazao da se razgovaralo o autoputu koji povezuje BiH i Srbiju, o gasovodu i obnovi željezničke pruge.

"Riječi Erdogana bile su usmjerene ka izgradnji mira. BiH ima svoje silne unutrašnje probleme, radimo na formiranju Vijeća ministara, koji bi trebao da odblokira proces izgradnje autoputa između Sarajeva i Beograda. Saglasili smo se da naredni sastanak bude održan u Sarajevu, iduće godine", izjavio je medijima u Beogradu Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zahvalio se Vučiću na organizaciji sastanka.

"Treba početi raditi na dijalogu između institucija BiH i Srbije. Zajedničko za sve tri države jeste pitanje autoputa. To je vrlo važan proces za BiH i Srbiju. Preuzeli smo obavezu da što se tiče BiH ubrzamo proces izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd", poručio je Džaferović.

Predsjedavajuči Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ističe da je na sastanku rećeno da se bilateralna pitanja otvaraju na međusobnim susretima. 

"Razgovarali smo o autoputu Sarajevo-Beograd i o njegovim krakovima. Pojavile su se ideje za mnoge infrastrukturne projekte, pogotovo željeznice", kaže je Komšić.

Erdogan je kaao da predloženi projekti koriste objema zemljama

"Dogovorili smo se da nastavimo trilateralne sastanke, prvo u Bosni i Hercegovini, pa potom u Istanbulu. Kada se radi o BiH i Srbiji, nadamo se poboljšanju odnosa između ove dvije zemlje. Zabrinjava nas neformiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, to je korak unazad za lidere i to koči mnoge procese, pogotovo ako pričamo o autoputu Sarajevo-Beograd", naveo je turski predsjendik.

Domaćin samita, Aleksandar Vučić ističe da mu je "zadovoljstvo" što je mogao razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH i predsjednikom Turske, koji ima važnu ulogu na Balkanu.

"Zato Vam se želim zahvaliti predsjedniče Erdogan, pokazali ste da Vam je ovaj region jako važan. Prvi put od 1941. godine dogovorili smo se oko nečega. Kao da je neka ruka sprječavala da se grade putevi između dvije zemlje. Most na Savi bit će završen za tri godine, i time ćemo se spojiti sa Bijeljinom i Tuzlom. Gledali smo danas u karte i nastojali da olakšamo život ljudima koji žive na tom prostoru. Dugo smo govorili o kraku prema Višegradu, jer bismo time spojili Srbe iz Beograda sa Srbima u južnom dijelu RS-a, ali i Sandžaka sa Sarajevom, kao i dva glavna grada", zaključio je Vučić. 

Podsjećamo, danas će učesnici trilateralnog samita položiti kament-temeljac za autoputBeograd - Sarajevo. Polaganje je zakazano za 17 sati kod Sremske Rače.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar