Turska napala bazu kurdskih jedinica u Siriji

Turska napala bazu kurdskih jedinica u Siriji

Turska je u ponedjeljak navečer bombardirala štab kurdskih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u gradu al-Malikija, na sjeverozapadu  Sirije, prenosi agencija Beta.

Agencija TASS javlja kako još uvijek nema informacija o poginulim i povrijeđenim među Kurdima.

Televizija al-Majadin, na koju se TASS poziva, navodi kako su turski avioni cijelog dana nadlijetali pogranični prostor da bi tek navečer napali.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se trenutno nalazi u posjeti Srbiji, ranije je najavio skori početak vojne operacije protiv kurdskih jedinica koje Ankara smatra terorističkim.

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak počele izmještanje vojnika i vojne tehnike iz baza u tom području. Kurdi to ocjenjuju kao kršenje garancija koje su dobili od SAD i upozorili kako bi odlazak Amerikanaca mogao dovesti do povratka oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Televizija al-Hadat je prenijela kako je Turska prebacila dio opozicionih boraca iz provincije Idlib na istočnu obalu Eufrata kako bi učestvovali u operaciji protiv Kurda.

Trump: Podrška Kurdima postala preskupa

Američki predsjednik Donald Trump branio je u ponedjeljak odluku svoje administracije da povuče američke trupe iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) bio preskup.

"Kurdi su se borili s nama, ali mi smo platili ogromne iznose novca i opreme. Oni se desetljećima bore protiv Turske", napisao je Trump u seriji tvitova, prenosi Tanjug.

Naveo je da Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada trebaju pronaći rješenje za aktuelnu situaciju, prenosi Reuters.

SAD je ranije u ponedjeljak počeo povlačenje svojih vojnih trupa sa sjeveroistoka Sirije, samo nekoliko sati nakon što je Bijela kuća saopćila da će otvoriti put za očekivani napad Turske na teritoriji na kojoj Ankara želi uspostaviti "sigurnu zonu".

"SAD se trebao u Siriji zadržati 30 dana, a to je bilo prije mnogo godina. Ostali smo i ulazili u sve dublje i dublje sukobe bez cilja na vidiku", objavio je Trump na Twitteru nakon razgovora s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u nedjelju navečer, prenosi Anadolija.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar