Jedina džamija u Evropi izgrađena na riječnom otoku

Gradska džamija u Bosanskoj Otoci kod Bosanske Krupe jedina je džamija u Evropi koja je izgrađena na adi, riječnom otoku.

Prema rijčima mještana, prva džamija na adi u Otoci sagrađena 1565. godine. Te godine, osmanska vojska, predvođena Husein Malkoč-begom, zauzela je tvrđavu koja se tada nalazila na ovom mjestu. Na njoj su izgradili drvenu džamiju koja je služila vojnoj posadi.

(Snimci: RTV USK)

Drvena džamija je ostala sve do 1791. godine, kada dolazi do masovnog doseljavanja prognanika iz Like na ovo područje. Godinu kasnije, odnosno 1792. godine, sagrađena je kamena džamija na temeljima drvene i taj podatak se nalazi na tarihu koji je smješten na šehidskom obilježju u haremu džamije. Džamija rušena četiri puta, posljednji put na Dan državnosti 1994. godine.

-Opasana rijekom Unom sa svih strana, Gradska džamija u Bosanskoj Otoci, prelijepom naselju u općini Bosanska Krupa, svakodnevno pripovijeda svoju priču brojnim putnicima, turistima, novinarima i istraživačima iz cijelog svijeta, o nekim davnim, ali i vremenski bliskim vremenima i specifičnostima po kojima je nadaleko poznata – zapisao je autor lokalnog portala Krupljani.ba.

Iskoristite prvu priliku i posjetite ovu jedinstvenu džamiju, ali i Bosansku Otoku i Bosansku Krupu.

Čuvajmo našu domovinu! Doživi BiH!

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar