Željko Komšić u Beogradu: Dosta smo se svađali

Željko Komšić u Beogradu: Dosta smo se svađali

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je u Beogradu da je puno pokidanih veza između zemalja regiona, „što zbog prošlosti, što zbog nedostatka političke volje“, te da je vrijeme da otvorena pitanja „rješavamo kao dobre komšije“.

„Svi znamo da i Evropska unija od nas traži regionalnu saradnju i svi znamo da to podrazumijeva veliki posao u masi oblasti sve sa ciljem da život u ovoj regiji bude što bolji i lakši. Ali ako je razlog da se posvetimo regionalnoj saradnji da bi se dokazali nekome, onda je to ćorav posao“, rekao je Komšić na okruglom stolu u organizaciji Foruma za etničke odnose, čija su tema bili Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja.

Navodeći da su mnoga pitanja i dalje otvorena, Komšić je rekao da je njihovo rješavanje neophodno radi lakšeg života građana.

„Trenutno u regiji imamo neka vrlo teška pitanja kao što je otežavanje kretanja običnih ljudi, uvođenje taksi od strane Kosova na robu koja dolazi iz Srbije i BiH. To sigurno nije potrebno rješavati da bi se mi dokazali, bilo Vašingtonu, bilo Briselu. To su stvari koje treba da radimo sebe radi. Moja namjera je da ovdje u Beogradu kažem da mi u Bosni i Hercegovini, ali i vi u Srbiji moramo malo zasukati rukave i riješiti neke stvari koje već dugo vremena opterećuju odnose naše dvije zemlje. Vrijeme je da to dobre komšije i susjedi riješe između sebe“, rekao je Komšić.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar