Erdogan: Podržavamo evroatlanski smjer regiona

Erdogan: Podržavamo evroatlanski smjer regiona

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u Beogradu da će Turska nastaviti da igra ulogu stabilnosti Balkana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Podržavamo evroatlanski smjer regiona", rekao je Erdoan, koji je u dvodnevnu posjetu Srbiji stigao u ponedjeljka oko podneva.

Drugog dana posjete, u utorak, biće održan samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, nakon čega će biti položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Erdogan je nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem od sat i po vremena i sjednice Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske, rekao da su razgovori bili plodni.

Turski predsjednik je ocijenio da su odnosi između Srbije i Turske dobri, kada je riječ o odbrani, bezbjednosti, saobraćaju, kulturi.

"Ulažemo napore da se dodatno unaprijede", rekao je Erdogan.

Prenio je da su postavili cilj od 2 milijarde dolara kratkoročno i 5 milijardi dolara dugoročno kada je u pitanju razmjena.

Najavio je da će tokom njegove posjete biti otvoreno šest fabrika i položen kamen temeljac za izgradnju još jedne fabrike.

Takođe je rekao da je dogovoreno da Turska otvori konzulat u Novom Pazaru. Turski predsjednik se osvrnuo i na bornu koju vodi protiv FETO organizacije.

"Ne možemo da zaboravimo podršku Vučića. Hvala od moje zemlje i mog naroda", rekao je Erdoan.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio Erdoganu zbog poruke da će svako rešenje koje postignu Albanci i Srbi oko pitanja Kosova biti prihvatljivo za Tursku.

Na konstataciju novinara da je Turska priznala nezavisnost Kosova, Vučić je rekao da se Turska rukovodila svojim interesima.

"Ne dijelimo packe Turskoj, od toga nema koristi. Naši interesi su po tom pitanju i dalje različiti. Hvala Erdoganu što je prihvatio da rješenje koje postignemo sa Albancima bude prihvatljivo za Tursku", naveo je Vučić.

Erdogan je uzvratio da je Vučić dao najprikladniji odgovor.

Predsjednik Srbije izjavio je da su odnosi između Srbije i Turske veoma dobri.

"Zahvaljujući zalaganju Erdogana, uspostavljeno je veliko povjerenje između Srbije i Turske i zahvaljujući njemu gradimo najbolje odnose u savremenoj istoriji između Srbije i Turske. To se radi u interesu oba naroda, obje zemlje", poručio je Vučić.

Dodao je da je to važno za mir i stabilnost na cijelom Balkanu.

Za auto-put Beograd-Sarajevo, za čiju izgradnju se u utorak postavlja kamen temeljac, Vučić kaže da će dramatično približiti Beograd, Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku.

"Region će izgledati drugačije kada se to uradi", rekao je Vučić.

 Razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane.

 "Naši stručnjaci pokazali interes za kupovinu određene opreme i oruđa iz Turske", prenio je Vučić.

 140 godina diplomatskih odnosa

 Predsjednik Srbije je poručio da se nada i da je uvjeren da ovo nije ni blizu posljednje Erdoanove posjete.

 "Nadam se da će neuporedivo češće dolaziti", rekao je Vučić.

 On je zamolio Erdogana da mu dozvoli da posjeti Osmanski arhiv u Istanbulu.

 Ove godine se obilježava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Turske.

 Dvojica predsjednika su povodom ovog jubileja razmijenila poštanske marke koje su vanredno puštene u opticaj.

Erdoan je u Beograd stigao oko podneva. Na aerodromu ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a svečani doček, uz intoniranje himni i počasne plotune, priređen je ispred Palate Srbija.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar