Amila Mujkić (16) nakon velikog rezultata u Americi: Uspjela sam među najboljima na svijetu

Bosna i Hercegovina je bila dio Svjetskog Microsoft Office Specialist takmičenja održanog u Anaheimu, California od 30. jula do 02. augusta.

U prethodnoj godini, 560.000 učenika i studenata iz 122 zemlje demonstrirali su svoje napredne vještine iz Microsoft Word®, Excel®, and PowerPoint® alata, a samo najboljisu stekli pravo učešća na svjetskom takmičenju održanom u Americi.

Nakon kvalifikacionog Državnog takmičenja u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao jedne u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja i uspješnog rada Fakulteta, Amila Mujkić, najbolje rangirana takmičarka, plasirala se na Svjetsko takmičenje gdje je branila boje naše države i osvojila deseto mjesto, o čemu smo pisali.

„Ovo je moj prvi put da sam učestvovala na ovakvom takmičenju svjetskog nivoa, kojeg mi takmičari zovemo našim Olimpijskim igrama. MOS Svjetsko prvenstvo već 16 godina spaja mlade zaljubljenike u IT i nauku uzrasta do 23 godine. Nisam očekivala ovakav plasman, jer je konkurencija jako velika. Pa, to su najbolji takmičari iz cijelog svijeta. Na takmičenju se pored običnih bodova, ubrajaju i brzina rada, kao i kreativnost. Jako je interesantno upoznati internacionalne timove i sklopiti dugotrajna prijateljstva sa pametnim ljudima iz raznih dijelova svijeta. No, sve ovo ne bi bilo moguće da Ekonomski Fakultet u Sarajevu nije organizirao takmičenje na državnom nivou. Za takmičenje sam se pripremala sa doc. dr. Amrom Kapo sa Ekonomskog fakulteta“, kazala je ponosna Amila.

Prof. dr Zlatko Lagumdžija, rukovodilac Katedre za Menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta ponosan je na Amilin uspjeh.

„Vjeruje da će Amilin uspjeh biti dodatni motiv, ne samo poslovnim i državnim strukturama, već i njenim srednjoškolskim i fakultetskim kolegicama i kolegama, da iduće godine sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu učestvuju u održavanju drugog po redu Državnog Microsoft Office Specialist takmičenja na kojem će se saznati ko će nas predstavljati na 17. Microsoft Olimpijadi u Orlandu, Florida.“ istakao Lagumdžija.

Doc. Dr. Amra Kapo, docentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koja je vrijedno radila sa Amilom Mujkić, kaže da "mnogi tinejdžeri ljetne raspuste provode ispred računara, na društvenim mrežama i igrajući igrice", a da je naša Amila ljeto iskoristila pripremajući se nekoliko sati dnevno kako bi uspješno prestavljala Bosnu i Hercegovinu na ovom prestižnom takmičenju.

„Trud se isplatio. Predstavnica Bosne i Hercegovine AmilaMujkić zauzela je visoko 10. mjesto, te joj od srca čestitamo! Sve ovo ne bi bilo moguće bez nesebične podrške organizatora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te sponzora: Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Microsofta BiH, Babić d.o.o Jablanica i CertiAdria, kao i ostalih partnera projekta: Klas, ASBIS, EspressoLab, Redbull kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo!“ izjavila je Kapo.

Sljedeće godine, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu će uz podršku i pomoć partnera organizirati 2. po redu Državno Microsoft Office Specialist takmičenje koje će se održati u Orlandu, Florida.

„Ovom prilikom pozivamo sve srednje škole i fakultete da uzmu učešće u narednoj godini“ istakla je doc. dr Amra Kapo.

Podsjećamo da je svjetskom takmičenju prethodilo državno u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 11. juna 2016. godine kao jedna u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja i uspješnog rada Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je danas jedan od najboljih ekonomskih fakulteta u Jugoistočnoj Evropi.

Microsoft Office je najčešće korišten alat u poslovnom okruženju za obrađivanje teksta, kalkulacije i digitalne slide-ove.  Testiranje se odvijalo u računarskoj sali uz unaprijed definisane setove zadataka koje je trebalo završiti u što kraćem vremenu, a u okviru 50 minuta.

Na primjer, takmičar iz kategorije Excel je mogao dobiti zadatak da kreirakomplikovanu formulu; takmičar iz PowerPointa treba kreirati slide-ove prema tačno određenim marginama i tranzicijama i sl. Svim takmičarima se prvobitno ocjenjuje tačnost, a nakon toga brzina i kreativnost.

Prema riječima organizatora Svjetskog takmičenja, ovo takmičenje ohrabruje mlade ljude da stiču vještine koje će unaprijeditiaplikacije na fakultete i poslove. Anthony Salcito, podpredsjednik Microsofta za edukacije u svijetu je istakao kako ovaj vid takmičenja omogućava mladim osobama da „postanu lakše zapošljive u kompanijama koje grade svoje biznise na Microsoft alatima“. Pobjednici u prethodnim godinama su se upisali u IvyLeague škole, te neki i rade u Microsoftu.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez nesebične podrške organizatora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te sponzora Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Microsofta BiH, Babić d.o.o Jablanica i CertiAdria, kao i ostalih partnera projekta Klas, ASBIS, Espresso Lab, Redbull.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar