Ambasador SAD-a: Pomno pratimo utjecaj Rusije u regiji

Ambasador SAD-a: Pomno pratimo utjecaj Rusije u regiji

"Veoma je razočaravajuće koliko je vremena potrošeno u traženju konsenzusa za uspostavljanje vlasti u Bosni i Hercegovini", rekao je danas u intervjuu za novinske agencije FENA-u i SRNA-u ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson .

"Sat otkucava, mjeseci prolaze, a reforme koje bi pružile nadu Bosancima i Hercegovcima na čekanju su, zbog čega se oni sve više odlučuju za odlazak iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije i članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Oni zapravo za vladavinu prava glasaju 'stopalima'", rekao je Nelson.

Ubrzati reforme

Stoga je ocijenio da je veoma važno početi s radom i provođenjem teških reformi, o čemu je Evropska unija bila veoma jasna šta i kako se treba uraditi. Taj put, dodaje, nije lagan i zahtijevat će kompromise, ali će SAD ostati dosljedan partner, koji će pružati pomoć da se to realizira.

"Želimo vidjeti brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara, želimo vidjeti parlament koji funkcionira i redovno zasjeda te formiranje federalnih vlasti i kantona kako bi se svi posvetili provođenju reformi. Potrebno je preduzeti korake koji vode naprijed, a ne nazad", rekao je Nelson.

Posebno je naglasio da takva kašnjenja u formiranju vlasti ne odgovaraju međunarodnoj zajednici, ali ona želi podržati i vidjeti konsenzus među čelnicima jer se, dok političari vode razgovore o formiranju koalicija, ne smije zaboraviti na potrebu za normalnim funkcioniranjem institucija.

Trenutno nedostaje, kaže Nelson, jasne političke volje da se krene naprijed jer stagnacija nije dobra.

Podrška američke administracije

Govoreći o odnosu između dvije zemlje, napomenuo je da na njega gleda kao na stabilan i dosljedan, dodajući da će podrška Bosni i Hercegovini, kao zemlji s dva entiteta i tri konstitutivna naroda te ostalima, ostati dosljedna, a takav odnos ima podršku cijele američke administracije.

Imajući u vidu činjenicu da je Matthew Palmer nedavno imenovan specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan, Nelson smatra da je to jasna potvrda stabilnosti tog odnosa i posvećenosti Washingtona.

"Bosna i Hercegovina ima jakog partnera u SAD-u. Uložili smo gotovo dvije milijarde dolara u obnovu zemlje nakon rata 1990-ih i nastavljamo pružati jaku bilateralnu podršku da pomognemo progresu zemlje", stav je Nelsona.

Prokomentirao je činjenicu da se susreo s predsjedavajućim i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, ali ne i s trećim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, rekavši da je uvijek spreman susresti se sa članovima državnog Predsjedništva i razgovarati o tome kako SAD može pomoći Bosni i Hercegovini da napreduje.

Sankcije Dodiku

Međutim, Nelson podsjetio je da je Dodik trenutno pod sankcijama SAD-a zbog postupaka koji su narušavali Dejtonski mirovni sporazum, a to je Washington shvatio veoma ozbiljno. Zato je izrazio nadu da će u budućnosti partnerstvo biti pozitivno i fokusirano na progres Bosne i Hercegovine.

Američki ambasador osvrnuo se u intervjuu za agencije na utjecaj drugih država na zapadni Balkan, poput Kine i Rusije, napominjući da SAD pomno prati utjecaj Rusije jer su vidjeli da su njeni potezi na tom prostoru destabilizirajući, a kad je riječ o Kini, kazao je da ta zemlja, ulazeći u partnerstva s drugim zemljama, vrlo često partnere ostavlja u dugovima.

"Vladavina prava i unapređenje vladavine prava naš je najveći prioritet kako bi poslovni subjekti iz SAD-a imali podjednake šanse za uspjeh na tržištu. U SAD-u su propisane stroge kazne za poslovne subjekte koji su uključeni u bilo kakve koruptivne radnje i isto to želimo vidjeti ovdje", dodao je Nelson.

Izrazio je nadu da će se vlasti u Bosni i Hercegovini fokusirati i postići bolje rezultate u smislu reformi u vladavini prava i smanjenja korupcije.

Također je kazao da je SAD opterećen negativnom retorikom, koja je ovdje često prisutna, gdje se jedna strana vidi kao suprotstavljena te smatra da je važno da se razmišlja o budućnosti u kojoj će SAD biti snažan i povjerljiv partner i saveznik za sve građane Bosne i Hercegovine.

Dalje je rekao da glasači imaju veliku ulogu jer je njihov glas dragocjen, zbog čega je važno da glasaju za opciju koja donosi rezultate za cijelu zemlju.

Trumpove izjave

Osvrnuo se i na neke izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koje, kaže, mogu biti primijenjene u Bosni i Hercegovini, izdvojivši onu koja se odnosi na opredijeljenosti za mir, pojasnivši da je NATO važan za SAD jer je taj savez protivnike i neprijatelje pretvorio u saveznike i omogućio zajedničku sigurnost i povjerenje.

"Trump je govorio i o tome da se čelnici suočavaju s izazovom da li odabrati sukobe ili mir, kazavši da je potreban jak čelnik koji će odabrati mir", dodao je Nelson.

Na kraju intervjua zaključio je da je jačanje privrednog rasta u Bosni i Hercegovini jedan od ključnih prioriteta SAD-a jer to omogućava stabilnost i sigurnost za sve građane.

Podsjetio je da SAD izdvaja finansijska sredstva za unapređenje sistema obrazovanja kako bi mlade generacije bile pripremljene za poslove 21. stoljeća, te je njihov fokus na obrazovanju građanskog aktivizma i obrazovanje u prirodnim naukama, tehnologiji, matematici i inženjerstvu.

Sjedinjene Države ulažu u sektore koji imaju naročito pozitivan potencijal za rast, poput turizma, poljoprivrede i drvne industrije, te su pozvale privrednike da se ujedine i zajednički traže reforme koje će im pomoći da lakše i bolje posluju.

Kako je zaključio, ulažu se napori i u jedinstven resurs koji Bosna i Hercegovina ima, a to je dijaspora, otprilike dva miliona ljudi, koji su uspješni poslovni ljudi te SAD zagovara da se oni vrate u Bosnu i Hercegovinu, otvore firme i kreiraju nova radna mjesta.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar