Raspad industrije u BiH: 'Bratstvo' – dokumentarac na AJB

Raspad industrije u BiH: 'Bratstvo' – dokumentarac na AJB

Nastankom fabrike MMK Bratstvo nastaje i Novi Travnik, tada jedan od najrazvijenih gradova u bivšoj Jugoslaviji.

U Kasapovićima, nadomak Travnika, s tada tek nekoliko kuća, 1949. počela je gradnja fabrike naoružanja i vojne opreme MMK "Bratstvo".

Uporedno su građene smještajne jedinice za potrebe radnika. Tako je nastao grad Novi Travnik.

Godine 1980. preimenovan je u Pucarevo (po Đuri Pucaru Starom) da bi mu 1992. bio vraćen prvobitni naziv.

Naseljavali su ga radnici iz cijele bivše Jugoslavije, različitih nacionalnosti i narodnosti, zbog čega je Novi Travnik prozvan gradom bratstva i jedinstva, ali i gradom mladosti, jer nije bilo starih i nezaposlenih.

Postao je jedan od najrazvijenih gradova u bivšoj Jugoslaviji. Do kraja osamdesetih "Bratstvo" je zapošljavalo više od 10.000 radnika, a najmanje 33.000 stanovnika Novog Travnika direktno je zavisilo od tog kombinata.

"Bratstvo" je bilo važan segment i namjenske industrije.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini grad se dijeli na bošnjački i hrvatski dio.
Istu sudbinu doživjet će i fabrika.

Nakon početka privatizacije bivši direktori postaju vlasnici nekretnina i pogona "Bratstva", u kojima gotovo više nema radnika. Rijetki su primjeri privatiziranih dijelova kombinata koji danas rade bolje nego prije rata.

Novi Travnik od grada mladosti postaje grad penzionera, a od nekadašnjeg industrijskog giganta ostale su uglavnom napuštene i opljačkane hale.

Mali dio nekadašnjeg "Bratstva" koji je ostao u državnom vlasništvu danas zapošljava tek približno 300 radnika. Autori emisije su Azra  Omerovic i Dino Cviko, o novinari internetskog magazina Žurnal.

Dokumentarni film Raspad industrije u BiH: Bratstvo možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans u nedjelju, 29. septembra 2019, u 19:05; repriza je istog dana u 23:05.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar