Palmer: Želimo da BiH nastavi proces reformi i krene dalje ka euroatlantskim integracijama

Palmer: Želimo da BiH nastavi proces reformi i krene dalje ka euroatlantskim integracijama

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) izjavio je za Glas Amerike da sljedeća kosovska vlada mora biti spremna da suspendira tarife, koje su – kako je naveo – “prepreka za nastavak dijaloga” između Beograda i Prištine.

On je naveo kako se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dvije strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma i drugim stvarima

– Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, poslije čega slijedi proces formiranja vlade – rekao je Palmer za Glas Amerike, nakon povratka iz posjete regionu, tokom koje se sastao s predstavnicima Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan rekao je i kako će Amerika jasno staviti do znanja da su očekivanja SAD da sljedeća Vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog.

– Vlada koja je spremna da suspendira tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlaštenjima i spremna da se angažira za pregovaračkim stolom sa Srbijom, s ozbiljnošću u namjeri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države će biti s njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom – poručio je Palmer. 

Državni sekretar Majk Pompeo (Mike) imenovao je Palmera za svog specijalnog predstavnika za Balkan krajem prošlog mjeseca, a on sam smatra da je to nešto što jasno pokazuje posvećenost SAD tom regionu.

– Ja na svoju ulogu gledam tako da sam u poziciji da pomognem državama zapadnog Balkana da ispune svoje evropske i euroatlantske aspiracije. Nadamo se da će to početi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje treba da dobiju priliku da otvore pristupne pregovore s Evropskom unijom. Onda bismo voljeli da vidimo da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački sto i postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a naravno, želimo da vidimo da Bosna i Hercegovina nastavi proces reformi i krene dalje na svom putu ka euroatlantskim integracijama – istakao je Palmer.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar