Rusija, Iran i Turska dogovorili ustavnu komisiju za Siriju

Rusija, Iran i Turska dogovorili ustavnu komisiju za Siriju

Lideri Rusije, Irana i Turske objavili su sinoć kako su dogovorili formiranje komisije zadužene za izmjenu sirijskog Ustava kao dio političkog rješenja za građanski rat u toj državi  koji traje već devet godina, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Šta je rekao Putin

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na kraju sastanka sa Vladimirom Putinom i Hassanom Rouhanijem u Ankari novinarima rekao kako su prevaziđene i posljednje prepreke za formiranje komisije.

Rusija i Iran su ključni saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada dok Turska podržava pobunjenike koji ga žele svrgnuti.

Putin je rekao kako će ustavna komisija biti sačinjena od predstavnika vlasti, opozicije i nezavisnih stručnjaka i kako dogovor o tome omogućava brze razgovore u Ženevi. Rouhani je izjavio kako se nada održavanju izbora u Siriji tokom 2020. ili 2021. godine.

Tri predsjednika su dogovorila i deeskalaciju situacije u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, uz istovremenu borbu protiv ekstremista i zaštitu civila. Primirje koje je stupilo na snagu krajem avgusta se održava uprkos pojedinačnim kršenjima.

Zračna i kopnena ofanziva

Idlib kontroliše oružana grupa Hayat Tahrir al-Sham. Sirijska vojska, uz pomoć Rusije, već četiri mjeseca vodi kopnenu i zračnu ofanzivu protiv te grupe ali u napadima često stradaju civili.

Stotine hiljada Sirijaca, od kojih su neki već izbjegli iz drugih dijelova Sirije, pomjera se ka turskoj granici.

Sukob većih razmera u Idlibu znači i mogućnost novog vala izbjeglica u Tursku, u kojoj se već nalazi 3,6 miliona izbjeglih Sirijaca.

Erdogan je ranije upozoravao kako bi njegova država mogla „otvoriti kapije“ i dozvoliti Sirijcima koji se nalaze u Turskoj da odu u evropske države ako bi Turska bila ostavljena da se sama nosi s teretom izbjeglica.

Današnji razgovori su bili peti trilateralni sastanak država koje su na suprotstavljenim stranama u sirijskom sukobu, podsjećaju agencije.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar