Mačak i Papro uhapšeni zbog ratnih zločina u Foči

Mačak i Papro uhapšeni zbog ratnih zločina u Foči

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Foče, locirali su, identificirali i uhapsili osumnjičene Radovana Papricu zvanog Papro , rođenog 1953. godine u Foči, i Slavka Ognjenovića zv. ”Mačak”, rođenog 1965. godine u Foči

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su tokom širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tokom dana, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o prijedlogu mjere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu.

Tužilaštvo BiH radi na većem broju predmeta koji se odnose na ratne zločine sa elementima silovanja i seksualnog zlostavljanja, što su posebno osjetljivi predmeti, za počinjene ratne zločine koji su na žrtve i oštećene osobe, ostavili teške posljedice.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar