Amir Kurtagić, od mašinskog inženjera do slikara 'Krovova Sarajeva'

Amir Kurtagić, od mašinskog inženjera do slikara 'Krovova Sarajeva'

Piše: Sanda Hrkić

Magistar mašinstva Amir Kurtagić porijeklom iz Bosne i Hercegovine radi kao inženjer u firmi BMW Group u Minhenu, a poslovnu preciznost obilato koristi i u slikarstvu kao prvoj ljubavi.  

Iako se posvetio automobilizmu i mehatronici (pristup koji naglašava neophodnost ujedinjavanja i zajedničkog djelovanja različitih oblasti tehnike), Kurtagić naglašava da ipak nikad nije zaboravio ljubav prema slikarstvu, čemu se vratio 2017. godine.

- Talent za slikarstvo otkrio sam u osnovnoj školi. Uz pomoć učitelja likovnog, mnogo sam slikao. Nastavio sam, potom i zanemario slikanje u srednjoj školi (Gimnazija Obala) u Sarajevu. Ipak, vratio sam se slikarstvu. Nedostatak vremena ne smije biti opravdanje da zapostavim prvu ljubav. Ne bih sebi oprostio, da odumre ovaj talent - naglasio je u razgovoru za Fenu. 

Iz te inspiracije nastali su 'Krovovi Sarajeva'. Zbirka od 24 slike kao način da iskaže emocije spram toga grada koji uvijek nosi sa sobom gdje god da je, grada u kojem je odrastao.

Za sebe kaže da voli grad gledati iz ptičje perspektive. U toj, malo drugačijoj šetnji kroz Sarajevo, prikazao je Kurtagić krovove koji se obično jasno ne vide s ulice. 

- Arhitektura grada Sarajeva ima mnogo toga reći o krovovima, ispričati zanimljivu priču. To sam htio prenijeti, naše bogato kulturno-historijsko naslijeđe prezentirati na malo drugačiji način - kazao je.

Ističe da je broj slika na toj izložbi namjenski odabran, simbolizira godine koje je proveo u Sarajevu.

- Ja sam Sarajevo napustio kad sam imao 24 godine. Svaka slika, za po jednu godinu - ispričao je Kurtagić o toj zbirci slika koje su tokom augusta bile postavljene na izložbi u Galeriji 'Preporod' u Sarajevu.

Amir Kurtagić (1988.) rođen u Vlasenici, osnovnu i srednju školu te Mašinski fakultet završio je u Sarajevu. Sudjelovao je na likovnim takmičenjima, osvojio nagrade na kantonalnom i državnom nivou. Bosnu i Hercegovinu je napustio 2013. godine. U novoj sredini u početku mu je, kako je kazao, bio neuobičajen red, rad i disciplina, ali se 'na dobro lako navikneš'.  

- U Njemačkoj je sve sistemski riješeno, uređeno. Tako čovjek već u startu ima upola manje briga, nego kod nas u Bosni i Hercegovini - istaknuo je. 

Kurtagić vjeruje da je životu najvažnije dati smisao, imati cilj. Ako je to razlog za prelazak granice i odlazak, posebno mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine onda je to za njega opravdano. 

- Nažalost, mnogi odlaze. Jedni radi posla, drugi radi kvalitete života. Ne treba napuštati domovinu ako čovjek radi posao koji voli, ako njegov život ovdje ima smisla - smatra Kurtagić.

Karijeru u inozemstvu započeo je kao eksterni konsultant za firmu BMW Group, a potom i kao razvojni inženjer u istoj firmi. Njegovi koncepti danas su dio BMW-ovih vozila.

- Bavim se razvojem arhitekture novih vozila tj. razvojem novih koncepta i tehnologije. To mi je glavni posao, koji radim sa strašću - naglasio je Kurtagić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar