Za 'Podršku start-up' povratnika izdvojeno više od 400.000 KM

Za 'Podršku start-up' povratnika izdvojeno više od 400.000 KM

U Velikoj sali Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisati i uručiti ugovore za 75 povratnika s visokom stručnom spremom za obavljanje pripravničkog staža i 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama koji se nalaze u početnoj fazi poslovanja.

Ovi programi Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, ukupne vrijednosti 750.000 KM, provode se s ciljem zapošljavanja povratnika, posebno mladih obrazovanih kadrova, a na osnovu raspisanog javnog poziva ovog ministarstva.

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s visokom stručnom spremom, namjenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utiče na njihov održivi povratak/ostanak u mjestima povratka. Ovaj program vrijedan je 350.000 KM.

Program “Podrška start-up (početnog biznisa) povratnika” provodi se s ciljem povećanja stepena odživosti, razvoja i jačanja početnih biznisa povratnika, a time i podsticanju samozapošljavanja/zapošljavanja povratnika.

Ove godine za ugovore je izdvojeno više od 400.000 KM.

Pripravnici su povratnici iz 25 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 28 poslodavaca, dok 46 povratnika iz 19 općina imaju start- up biznis.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar