Oružje iz Srbije završilo u rukama ISIL-a

Oružje iz Srbije završilo u rukama ISIL-a

Dokumenti koji su procurili u javnost otkrivaju da je oružje koje je kupio SAD dostavljeno borcima Islamske države Irak i Levant u Jemenu. 

Prema istraživačkom portalu Arms Watch, dokumenti proizvođača oružja Krušik koji je u vlasništvu države Srbije i izvoznika Jugoimport SDPR ukazuju na to da su kupci oružja i vladini zvaničnici iz SAD-a te koalicioni partneri Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uključeni u transfer oružja ISIL-u. 

Kako je objavila bugarska novinarka i osnivačica Arms Watcha, Dilyana Gaytandzhieva, najmanje tri miliona komada oružja iz Srbije, kao što su granate i rakete, pronašli su svoj put do Jemena i Sirije tokom prethodnih godina. 

Gaytandzhieva je imala uvid u mailove, memorandume, ugovore, fotografije, kopije pasoša i brojeve za praćenje granata napravljenih u Srbiji koje su prikazane u propagandnim videima ISIL-a. Ona tvrdi da je putem toga saznala da je oružje prvobitno kupila američka vlada, što je u suprotnosti sa tvrdnjama SAD-a da se bori protiv ISIL-a.

Ovo nije prvi put da se otkrije da su zemlje koje tvrde da se bore protiv terorizma dostavljale oružje istim tim grupama, piše Middle East Monitor. 

Ugovori i dokumenti o dostavi između američke kompanije Alliant Techsystems LLC, koja kupuje u ime američke vlade, i kompanije Jugoimport SDPR u vlasništvu Srbije ukazuju da je prvobitna destinacija za oružje u jednom slučaju bio Afganistan i njegova vojska.

Međutim, oružje je usmjereno prema trećoj strani u Jemenu i Siriji, te nikada nije stigla do Afganistana. 

Prema diplomatskim dokumentima u koje je novinarka imala uvid, SAD je unajmio Silky Way Airlines, aviokompaniju u vlasništvu Azerbejdžana, da preveze oružje iz Srbije i Bugarske, sa presjedanjem u Azerbejdžanu, nakon čega je ispražnjen avion nastavio prema finalnoj destinaciji, Kabulu. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar