Žestoka razmjena 'verbalne paljbe' između Naroda i pravde i SDA zbog "povorke ponosa"

Žestoka razmjena 'verbalne paljbe' između Naroda i pravde i SDA zbog "povorke ponosa"

Politička stranka Narod i pravda, čiji je predsjednik Elmedin Konaković uputila je saopćenje za medijie pozivajući na preispitivanje odluke o organiziranju "povorke ponosa" početkom narednog mjeseca.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

„Iz Naroda i pravde pozivaju organizatore da još jednom preispitaju namjeru i potrebu organiziranja prve bosanskohercegovačke povorke ponosa koja je zakazana za septembar u Sarajevu. Iz Naroda i pravde ističu da u ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice.

'Zalažemo se za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protivimo organizovanju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire. Ne negirajući prava svakog pojedinca na slobodu u svakom smislu, pozivamo organizatore povorke da vode računa o činjenici kako je velika većina građana Sarajeva protiv povorke, jer su u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Pozivamo organizatore povorke da vode računa i o činjenici da je sloboda čovjeka ograničena slobodom i pravima drugog čovjeka', kaže Ibrahim Kerla, član rukovodstva Naroda i pravde.

Imajući u vidu kompleksnost bosanskohercegovačkog društva i moguće sigurnosne implikacije u vezi s održavanjem najavljene manifestacije, iz Naroda i pravde još jednom pozivaju organizatore da odustanu od organizovanja najavljenog događaja, a sve nadležne sigurnosne agencije od nivoa kantona do nivoa države, uključujući i OSA-u, pozivaju da maksimalno odgovorno urade procjenu stanja sigurnosti u svjetlu održavanja manifestacije, te moguće implikacije na ukupnu sigurnosnu situaciju“, navodi se u saopćenju stranke Narod i pravda.

SDA Konakoviću i NiP-u: Vi ste im dali dozvolu

Nakon što se danas o "povorci ponosa" koja u septembru treba biti održana u Sarajevu oglasila stranka Naord i pravda, uradio je to i KO SDA Sarajevo.

"Podsjećamo da je upravo Narod i pravda, preko svog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, dala odobrenje za organizaciju Parade ponosa, a što je potvrđeno i na sastanku ministra Katice, premijera Edina Forte sa organizatorima Parade 26. jula 2019.

SDA je od početka protiv održavanja Parade, a kada smo pozivali da se događaj otkaže, NIP-ov ministar Katica je, zajedno sa premijerom Fortom, davao punu podršku Paradi i garantirao njeno održavanje", istaknuto je iz SDA.

"Ako Narod i pravda želi otkazivanje Parade, onda neka to traže od svog ministra Katice i Ministarstva unutrašnjih poslova koje kontrolišu, te neka rašičiste to pitanje sa svojim koalicionim partnerima iz SDP i Naše stranke koji se identificiraju sa Paradom, kao promocijom vrijednosti za koje se zalažu.

Sve osim toga, predstavljat će još jedan pokušaj stranke NIP da u javnoj percepciji izbjegnu odgovornost za svoje odluke, koje kadrovi NIP-a donose po licemjernom principu – jedno pričaj, a drugo radi", saopćeno je iz Stranke Demokratske Akcije.

Forto: Organizatori dobili dozvolu

Svoj stav je iznio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

"Organizatori 'Povorke ponosa' su dobili dozvolu za održavanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu sa našim odgovornostima obezbijediti sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje", istaknuo je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Naveo je kako je obaveza Vlade KS da osigura da se zakazana "Povorka ponosa" održi bez incidenata na način na koji se to dešava u gradovima širom regije, Evrope i svijeta.

"Kao premijer Kantona učinit ću sve da svi građani i građanke ovog Kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije", rekao je Forto. 

“U proteklim danima Festivala još jednom smo pokazali da je Sarajevo grad otvorenog srca, prijestolnica kulture i tolerancije, potrudimo se da taj imidž zadržimo i njegujemo”, poručio je premijer Forto.

GS: Voda na mlin dušmana Sarajeva

Reagirali su i iz Građanskog saveza. Njihovo saopćenje, također, prenosimo u cijelosti:

Povodom primitivnih poziva da se prva Bh. povorka ponosa otkaže, uz implicitne prijetnje sigurnosnim problemima, od strane vladajuće stranke Narod i pravda, Građanski savez (GS) ovim putem ponavlja punu podršku organizatorima i osuđuje pozive na otkazivanje.Smatramo da je vladavina prava tekovina koju mogu bez diskriminacije uživati svi građani i građanke. Anticivilizacijski poziv da se otkaže Bh. povorka su pozivi na pravno, a možda i pravo nasilje i uzimanje zakona u svoje ruke.

NiP upravlja ključnim procesima u KS u zadnjih 10-k godina. Sve su dali od sebe da zakoče napredak u Sarajevu i očito je da su i u ovoj koaliciji tu da bi spriječili da Sarajevo bude moderan, svjetski grad u kojem je dobrodošao svako ko dijeli vrijednosti civilizovanog svijeta. Pozivamo koalicijske partnere NiP da ovaj sramni ultra-desničarski prijedlog odbiju i disciplinuju primitivce u svojim njedrima.

Sarajevo je uvijek bilo, i ostaće oaza slobode, mjesto gdje sve manjine mogu živjeti bez straha od nasilja i prijetnji nasiljem.

Na kraju, pozivamo sve progresivne i civilizovane snage u BiH da stanu u zaštitu sloboda naših sugrađana i sugrađanki da mirno prošetaju svojim gradom onako kako oni misle da treba.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar