„Nije samo Muhamed izabrao Kelija, nego je možda i Keli izabrao Muhameda“

Piše: Muhamed Bikić

Naš „Keli“, film svih nas Sarajlija i Bosanaca i Hercegovaca, dobrih ljudi širom svijeta prikazan je na najvećem bh. brendu „Sarajevo film festivalu“.

I to međunarodna premijera, drugo prikazivanje, nakon one sjajne večeri 24. oktobra 2018. godine u Narodnom pozorištu na rođendan FK Sarajevo i Dana Ujedinjenih naroda.

A upravo je legendarni Želimir Vidović igrao i živio za svoje FK Sarajevo i ujedinjeni grad do posljednjeg daha.

Itekako je zaslužila priča o „heroju u kopačkama“ da bude na repertoaru SFF-a, jer je to bio i ostao Kelijev grad, u kojem se i danas o njemu priča i pričat će se u svakom dijelu grada, bio on bordo ili plavi, a posebno u njegovoj ulici na Dobrinji, na glavno terenu FK Sarajevo na Butmiru i naravno filmu koji će putovati širom svijeta.

Stižu pozivi sa svih kontinenata.

Kao autor filma, ne mogu biti objektivan i uvijek ću reći da je najbolji dokumentarac ikada napravljen ne samo na našim prostorima, nego šire.

Jer to je priča o najhumanijem činu na ovom prolaznom svijetu. Jer je Keli otišao sa njega, spašavajući tuđe, naše živote...

U prepunoj sali Cinema City, kao što je bila i prije devet mjeseci u Narodnom pozorištu, u svom nadahnutom obraćanju, Mirsad Sinanović, tadašnji izvršni direktor TV Sarajevo, u čijoj je produkciji snimljen film, rekao je jednu rečenicu, kojom je pogodio srca prisutnih, a posebno moje, jer sam živio za dan da napravimo film o legendarnom Keliju.

Istaknuti bh. književnik je rekao:

„Nije samo Muhamed izabrao Kelija, nego je možda Keli izabrao Muhameda“ .

keli_main_ustupljeno_0.jpg - „Nije samo Muhamed izabrao Kelija, nego je Keli i izabrao Muhameda“       

Sve te godine sam kao novinar pratio dešavanja oko njegovog nestalog tijela, pisao i izvještavao i, na kraju, dočekao da ga nađemo i dostojno ukopamo u dresu FK Sarajevo na Barama 2004. godine.

Svakog 17. maja bio sam uz moje Vidoviće, suprugu Borjanu i kćerke Dajanu i Mianu i doslovno postao njihov član porodice. Zato ima posebnu težinu ove riječi kolege Sinanovića i možda je baš tako.

No, sami dragi Bog koliko ga volim i učim na svoj način, da mu je spokoj duši i laka zemlja bosanska. 

(Autor je ugledni bh. sportski novinar i autor dokumentarnog filma Keli koji je prikazan na Sarajevo Film Festivalu)

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar