HEROJI SARAJEVA |Navršilo se 27 godina od pogibije Ramiza Salčina

Danas se navršava 27. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, ratnog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s mačevima”, prenosi bh. informativni serivs INS (Bosnian news Service).

Ramiz Salčin je rođen 13.05.1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač kod Gacka. Braneći Sarajevo, poginuo je 22. augusta 1992. u Saraj-Polju od snajperskog hica iz pravca Nedžarića.

Posthumno je 1994. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", ", a dobitnik je i ordena "Zlatni grb s mačevima". Ukopan je, kao i mnogi bosanski heroji i prvi predsjednik samostalne BiH, Alija Izetbegović, na ratnom groblju Kovači. 

Ramiz Salčin je, sjećaju se njegovi saborci, kao komandant štaba TO bio je prisutan na svim ratištima na području Novog Grada, od Bitke na Žuči, Mojmilu, Dobrinji, pa sve do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo.

Po njegovom imenu  u Sarajevu postoji dvorana, ulica i trg.

Zbog ljudi poput rahmetli Salčina, koji su dali svoje živote za odbranu BiH, moramo biti odlučni i ne smijemo posustajati u našoj borbi za bolju i prosperitetniju BiH, istaknuto je mnogo puta na obilježavanju godišnjica Salčinove pogibije.

Nažalost, prije četiri godine je u naselju Mojmilo ubijen i Salčinov sin Adnan, ali do danas istraga nije otkrila ubice i motive ovog zločina.

U povodu 25. godišnjice pogibije Salčina, INS prenosi dokumentarni film TV Sarajevo posvećen životu Ramiza Salčina.

Komentari (1)

Ostavi komentar