Ugledni list iz Izraela: Predsjednica RH islamofobijom želi zamaskirati historijski revizionizam

Ugledni list iz Izraela: Predsjednica RH islamofobijom želi zamaskirati historijski revizionizam

Tokom posjete Izraelu 29. jula 2019. godine predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović citirana je da je tokom razgovora sa predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom izjavila da je Bosna i Hercegovina vrlo nestabilna država i da je država pod kontrolom militantnog islama i Irana, prenosi Radiosarajevo.ba.

Ova izjava izazvala je žestoke reakcije u Bosni i Hercegovini uz brojne osude iz različitih segmenata društva, podsjeća u svojoj kolumni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Hamza Karčić za ugledni izraelski list The Jerusalem Post.

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Sven Alkalaj i sam je pripadnih jevrejske zajednice vrlo brzo je odbacio ovakve izjave predsjednice Hrvatske mazivajući ih neutemeljnim i iritirajućim.

Historičar i bosanski Jevrej Eli Tauber objasnio je da je Kolindina izjava cilj diskreditovati i omalovažavati Bosnu i Hercegovinu pred europskom javnošću.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić napomenuo je da BiH nije nestabilna zemlja već je nestabilna sama Kolinda Grabar - Kitarević.

Ministar sigurnosti BiH i Srbin po nacionalnosti Dragan Mektić reagirao je kazavši da je Kolinda izgradila reputaciju žene koja daje glupe izjave u hrvatskoj javnosti, ali da je sada to počela raditi i u inostranstvu.

Tekst novinarke The Jerusalem Posta Greer Fay Cashman od 31. jula izmijenjen je gdje je uklonjena sporna rečenica o militantnom islamu.

Islamofobične izjave Kolinde Grabar - Kitarović nisu neki gaf ili nešto što je izvučeno iz konteksta. Posljednja izjava slijedi jedan obrazac koji je predsjednica Hrvatske već uspostavila nedugo nakon što je preuzela tu funkciju.

Kompletan tekst pročitajte   OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar