Kurban-bajram: Bosanska halva zamirisala Mekkom

Kurban-bajram: Bosanska halva zamirisala Mekkom

Muslimani u cijelom svijetu danas obilježavaju Kurban ili Hadži-bajram. Dva najvažnija njegova obilježja su hadž i kurban, po čemu je praznik i dobio ime, ali se u bh. tradiciji više udomaćio pojam Kurban-bajram, jer većina muslimana izvršava obred klanja kurbana, dok su rjeđi oni koji imaju mogućnost hodočastiti sveta mjesta, navodi Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Među dva i po miliona muslimana koji će ove godine dočekati Kurban-bajram na hodočašću u Mekki nalazi se 1.680 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Iako će pojedine hadžije reći da je Bajram u Mekki najljepši, on je u isto vrijeme, bar za većinu bh. hadžija, po mnogočemu neobičan.

Nakon što su prethodni dan proveli na Arefatu, a noć u obavljanju hadžskih obreda na Muzdelifi i Mini, hadžije uglavnom prvi dio dana Kurban-bajram provode odmarajući se. Umjesto oblačenja svečanog bajramskog odijela i odlaska u džamiju s muškim članovima porodice na bajram-namaz, hadžije dočekaju Kurban-bajram u ihramima.

Oni nemaju obavezu klanjati bajram-namaz, a pored toga ne kolju ni kurban. Samim tim neće ni dijeliti kurbansko meso rodbini, komšijama, prijateljima i siromašnim, što je uobičajeno kada su kod svojih kuća.

Međutim, ono što im zasigurno najviše nedostaje jeste porodična bajramska atmosfera. Neće hadžije ove godine moći zijaretiti mezare svojih bližnjih, niti će bajramovati u krugu članova porodice i za njih od kurbanskog mesa spremati bajramski ručak.

Da bi se bar malo osjetio dašak bosanske bajramske atmosfere i u Mekki, potrudile su se vrijedne hadžinice. One su još nekoliko dana ranije podučile kuhare hotela Lamar Ajyad, u kojem su smještene ovogodišnje bosanskohercegovačke hadžije, kako se pravi bosanska halva.

Dobri domaćini za Allahove goste napravili su iznenađenje. Uz bajramsku sofru servirali su i bosansku halvu, a bh. hadžinicima nije bilo teško ponijeti iz Bosne i pokoju gurabiju, lokum i baklavu. Mnoge od njih su spremile ove tradicionalne kolače još kod kuće, računajući da će, kada dođe Bajram, trebati počastiti one s kojima su dijelile trenutke na svom najljepšem životnom putovanju.

I tako je halva, nekoliko gurabija, lokuma i baklave izazvalo sreću među bh. hadžijama. Oni su uz osmijeh na licu poručili da im je ovaj Bajram poseban, ali i da nigdje nema Bajrama kao u BiH.

Iako možda nije dospjela do svih hadžija, miris bosanske halve zamirisao je Mekkom i učinio da se bh. hadžije bar na trenutak osjećaju kao kod kuće, te da se raduju što Bajram provode na svetom mjestu, ali i skorom povratku porodicama.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar