Kiša obradovala hadžije na Arefatu

Kiša obradovala hadžije na Arefatu

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata, ove godine je 10. augusta. U noći s petka na subotu hadžije su organizovano prevezene do ove visoravni, udaljene 22 kilometra jugoistočno od Harema u Mekki.

Više od dva miliona muslimana okupilo se na planini Arefat uprkos ljetnim vrućinama i regionalnim napetostima kako bi se iskupili za svoje grijehe i zatražili Božji oprost na tradicionalnom godišnjem hadžu

Hadžije je danas obradovala i kiša, koja nije uobičajna pojava na ovom području, a koja je padala sat vremena. Veliki broj hadžija izašao je iz šatora kako bi uživali u ovom prizoru.

Hodočasnici na brdu Arefat nastoje da što više vremena provedu u upućivanju dova, namazu i učenju Kur’ana.

Za vrijeme Arefata hadžijama su preporučene određene radnje koje je lijepo raditi: stajati na mjestu na kojem je stajao Allahov Poslanik a.s., u podnožju Džebelu-r-rahmeta, što više učiti Kur'an i spominjati Allaha dž.š. Na Arefatu će spojeno i skraćeno klanjati podne i ikindiju-namaz, provodeći čitav dan u ibadetima.

Nakon boravka na brdu Arefat, vjernici će se uputiti prema dolini Muzdelifa, gdje će skupiti kamenčiće, a nakon toga i prema mjestu Mina, gdje će obaviti obred “bacanja kamenčica” na tri mjesta zvana džemreta. “Bacanje kamenčića” simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar