Svjetski uspjeh 16-godišnje Amile Mujkić iz Novog Travnika na Microsoft Olimpijadi u Americi

Šesnaestogodišnja učenica Sarajevo Koledža Amila Mujkić iz Novog Travnika danas je osvojila deseto mjesto na Microsoftovom svjetskom šampionatu office specijalista, koje se održava već 16 godina, a mnogi ga znaju pod nazivom Microsoft Olimpijada, prenosi INS.

Uspjeh je tim veći što se među 40 prvoplasiranih na ovom svjetskom takmičenju, pored naše Amile, nalaze predstavnici i učesnici iz 25 država - 11 zemalja Azije, sedam Sjeverne i Južne Amerike, dva s Bliskog Istoka i samo pet iz Evrope.

U prethodnoj godini, 560.000 učenika i studenata iz 122 zemlje demonstrirali su svoje napredne vještine iz Microsoft Word®, Excel®, and PowerPoint® alata, a samo 157 pobjednika regionalnih takmičenja, u dobi od 13 do 22 godine, su stekli pravo učešća na velikom Svjetskom finalnom takmičenju upravo okončanom u Anaheimu u američkoj državi California.

Finalu u Anaheimu prije nepuna dva mjeseca prethodilo je državno takmičenje i šestomjesečna predtakmičenja u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koje je vodila kolegica sa Katedre za menadžment i informacione tehnologije Amra Kapo.

Prema riječima organizatora svjetskog takmičenja, ovo takmičenje ohrabruje mlade ljude da stiču vještine koje će unaprijediti njihove aplikacije na fakultete i poslove u budućnosti.

Praktična vrijednost se može vidjeti i kroz riječi Anthony Salcitoa, podpredsjednika Microsofta za edukacije u svijetu, koji je istakao kako ovaj vid takmičenja omogućava mladim ljudima da dobijaju odlične poslove u kompanijama koje grade svoje biznise na Microsoft alatima, a najuspješniji takmičari u prethodnim godinama su se upisali na vodeće univerzitete Ivy League, dok neki već rade u Microsoftu.

„Ponosan na još jedan svjetski uspjeh mladih ljudi koji predstavljaju nažu državu na svjetskim takmičenjima iz znanja i kreativnosti. Čestitke pripadaju i Amilinoj porodici, a naročito mladjem bratu i ocu koji su joj bili neposredna podrška na našem fakultetu tokom takmičenja. Amili i Amri sretan povratak u Sarajevo... Vjerujem da će Amilin uspjeh biti dodatni motiv, ne samo poslovnim i državnim strukturama već i njenim srednjoškolskim i fakultetskim kolegicama i kolegama, da iduće godine sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu učestvuju u održavanju 2. po redu Državnog Microsoft Office Specialist takmičenja na kojem će se saznati ko će nas predstavljati na 17. Microsoft Olimpijadi u Orlandu, Florida“, napisao je na svom Facebook profilu profesor Zlatko Lagumdžija, koji je prvi prenio vijest o Amilinom velikom uspjehu.

Lagumdžijin sin Zlatko Salko je, također, prošlog mjeseca na ceremoniji zatvaranja 58. Međunarodne matematičke olimpijade u Rio de Janeiru bio jedan od četiri bh. olimpijca koji su dobili bronzane medalje, što je uspjeh vrijedan svaka pažnje.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar