Obilježeno 500 godina tekije u Konjević Polju

Obilježeno 500 godina tekije u Konjević Polju

U Domu kulture u Bratuncu, u petak, uvečer, uz prisustvo velikog broja građana, otvorena je Kulturno-vjerska manifestacija “500 godina tekije u Konjević Polju“, koja će trajati do 4. augusta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Bratunac, a u organizaciji učestvuju i Institut za društvena i religijska istraživanja i Behram-begova medresa u Tuzli.

Otvaranje je upriličeno uz prigodan kulturni i vjerski program i nastup horova, a prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, koji se obratio prisutnima.

“Ova manifestacija svjedoči o dubini naših korijena na ovim prostorima. Ona svjedoči o našem nacionalnom, kulturnom i vjerskom identitetu. Mi smo narod sa hiljadugodišnjom historijom i tradicijom. Ova manifestacija je kruna našeg rada nakon obnavljanja života Bošnjaka u Bratuncu, koji je započeo poslije okončanja agresije na našu domovinu i nakon počinjenog genocida nad našim narodom u ovom dijelu BiH“, kazao je Salkić i dodao:

“Učinit ćemo sve da ova manifestacija bude masovnija u narednim godinama, te da se obogati drugim kulturnim, vjerskim, ali i drugim sadržajima. Želimo da poručimo da ćemo nastaviti njegovati našu kulturu i naš identitet na ovim prostorima, te da ćemo sačuvati naše običaje i našu tradiciju. Ovo je i naš grad i naša domovina. Očekujemo da zajedno sa našim komšijama gradimo naš grad i našu domovinu BiH.“

Salkić je istakao da manifestacija pokazuje da će dugo živjeti i trajati sve ono što se uradi sa iskrenim nijetom i zarad dobra.

“U proteklih 500 godina različiti vjetrovi su puhali BiH. Različiti osvajači su prolazili našom domovinom. Ali, naša domovina je, uprkos svemu, opstala, naš narod je opstao, naša kultura i tradicija su opstali. Jer, kako je jednom kazao naš rahmetli predsjednik 'Bosnom nikada niko nije uspio da vlada, uvijek mu se to samo činilo'. To je poruka svima onima u budućnosti, koji se odluče da pokušaju da nanose zlo ovoj zemlji i ovom narodu, koji živi u našoj domovini BiH“, kazao je, između ostalog, Salkić.

Tokom sinoćnjeg programa govorili su i Sead ef. Seljubac, izaslanik muftije tuzlanskog i Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Drugog dana manifestacije na platou iza osnovne škole u Konjević Polju, bit će upriličena smotra konjanika i defile svih učenika prema tekiji Hamza-dede Orlovića. U večernjim satima, nakon akšam-namaza, u tekiji će biti upriličen vjerski program uz ders, zikr i ilahije.

U nedjelju, trećeg dana manifestacije, na platou kod tekije u Konjević Polju, sa početkom u 11.30 sati, bit će održan vjerski program uz učenje mevluda i izvođenje ilahija, te obraćanje gostiju.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar