Akademik Muhamed Filipović slavi 90. rođendan: Život posvećen nauci i Bosni

Akademik Muhamed Filipović slavi 90. rođendan: Život posvećen nauci i Bosni

Akademik Muhamed Filipović, zasigurno jedan od najvećih bosanskih intelektualaca, jedan od naših najsnažnijih živućih intelektualnih autoriteta, gotovo živa enciklopedija Bosne i Bošnjaka, istaknuti filozof i historičar, danas ulazi u 10. deceniju života, prenosi bh. informativni servis INS (Bosnian News Service).

Omiljeni profesor, vječiti opozicionar, poznat po svom analitičkom i nepristranom mišljenju, bez sumnje je osebujna ličnost domaće javne scene danas slavi svoj 90. rođendan.

Bio je poštovan i hvaljen medu intelektualnom zajednicom i posebno običnim narodom, ali u isto vrijeme decenijima snažno napadan i osporavan, sve do današnjih dana.

Muhamed Filipović, rođen 3. augusta 1929. godine u Banja Luci, akademik, filozofski pisac, teoretičar, esejist i jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara. Jedan od najpoznatijih bh. filozofa današnjice. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao 1960. godine.

Član je Akademije nauka Bosne i Hercegovine. Radio je kao profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu. Objavio je desetine knjiga, od kojih su neke i prevedene na strane jezike. Najveći broj prevoda doživjela je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik., prenosi Historija.ba

Neke od brojnih citata Muhameda Filipovića možete pogledati OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar