ZLOČINI | IGK: Proglasiti 20. juli danom žalosti u Prijedoru

ZLOČINI | IGK: Proglasiti 20. juli danom žalosti u Prijedoru

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću u kojem traži da se 20. juli proglasi Danom žalosti za ubijene u tom gradu.

Zatražio je od njega uime ovog kanadskog instituta da pokaže minimum ljudskosti i morala te proglasi 20. juli Danom žalosti za ubijene u proteklom ratu, prenosi Fena.

Kolektivna dženaza za 86 identificiranih prijedorskih žrtava bit će obavljena 20. jula, te Ramić smatra da je to prilika da se na taj dan pošalju poruke mira, tolerancije i opomene iz Prijedora, poruke kojima će se iskazati poštovanje prema žrtvama.

- Općinske vlasti Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle hiljade Bošnjaka i Hrvata. Negiranje takvog zločina zahtijeva organiziran pristup i podržavanje zločinaca - podvukao je Ramić u saopćenju.

Najavio je da će Institut u saradnji sa američkim i kanadskim državnim organima te organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda i dalje raditi da žrtve genocida u Prijedoru dobiju pravo da se zloglasni koncentracioni logori obilježe kao spomen-stratišta Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru.

Također, nastavit će zalaganje da 31. maj postane trajno datumsko obilježje prijedorskih bijelih traka i da se 20. juli trajno proglasi Danom žalosti u gradu Prijedoru.

- Genocid u Prijedoru nije historijska tema, ni tema historije. Cijela evropska i balkanska budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru - stava je Ramić.

Kako je zaključio, protiv negatora genocida se jedino efikasno može boriti znanjem te će Institut za istraživanje genocida Kanada kontinuirano pisati javna pisma gradonačelnicima Prijedora sve dok se kod njih ne probudi savjest i proglase 20. juli Danom žalosti.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar