Komšić za "Danas": Srbijanska politika o genocidu je civilizacijska močvara

Komšić za "Danas": Srbijanska politika o genocidu je civilizacijska močvara

Sigurno je da je odnos vlasti u Srbiji prema genocidu u Srebrenici i više nego poražavajući, na samom rubu civilizacijskog sunovrata, jer ni 24 godine poslije genocida ne vidimo jasnu spremnost da se vlasti u Srbiji jasno očituju po pitanju genocida, ocijenio je u intervjuu za beogradski “Danas” Željko Komšić, član Predsedništva BiH, povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

“Mislim da se tu više nema šta posebno komentarisati. Bez ijedne riječi negodovanja u manjem bosanskohercegovačkom entitetu prešlo se iz faze negiranja u fazu otvorenog veličanja genocida, dodijeljena su od strane Narodne skupštine RS ordenja kreatorima i izvršiteljima genocida, javni objekti dobijaju imena po istima. Nismo vidjeli da su vlasti Srbije se pobunile protiv toga, štaviše dali su prećutnu podršku. Otprilike je to taj odnos. Svaki put kada treba veličati genocid vlasti Srbije su spremne da to prećutno a nekad i direktno podrže”, rekao je Komšić. 

Na pitanje kako vidi odnos srpskih vlasti prema srebreničkom genocidu, Komšić kaže i da “dovoljno govori i činjenica da ministar vanjskih poslova Srbije po medijima u Srbiji, i gdje god stigne u svijetu, iznosi monstruozne laži o tome kako u prijedorskim logorima nije bilo mučenja“. 

Komšić Dodaje da “takva politika uistinu je jedna civilizacijska močvara“.
 
“Znaju ‘gospoda’ ministar i predsjednik Srbije da to što govore nije istina, ali upravo zato što to nije istina, to i govore”, smatra Komšić.
 
Odgovarajući na pitanje zašto misli da se tako ponašaju i odnose prema tome, Komšić kaže da je to zbog činjenice da još uvijek nisu odustali od pogromaškog projekta Srpske akademije nauka i umjetnosti, i zato što taj velikodržavni projekat nije adekvatno kažnjen od strane civiliziranog svijeta. 
 
“Stoga se nadaju da će nekada ponovo moći uraditi isto, jer su zadnji put prošli nekažnjeno. Zato što prestanak veličanja genocida nije nikakav uslov Srbiji za nastavak evropskih integracija, iako je Evropska unija o tome usvojila rezolucije i deklaracije koje se ukoliko želite biti dio EU moraju poštovati, zato što, biću do kraja otvoren, i dio političkog spektra u Sarajevu, želi govor o ovome proglasiti deplasiranim, zato što će sada mene što ovo govorim, iz Sarajeva optužiti da dižem tenzije, jer im je istina postala smetnja pa vjeruju da vuk neće pojesti ovcu ako ga ona bude umiljato gledala”, poručio je član Predsjedništva BiH.
 
Kako kaže, volio bi da se desi da vlast u Srbiji promijeni stav prema genocidu, ali da nije veliki optimista po tom pitanju. 
 
Komšić je na pitanje “slažete li se sa ocjenom da upravo nacionalisti na vlasti jedino mogu da izvedu društva na put pomirenja i normalizacije odnosa među narodima bivše Jugoslavije, odgovorio da se ne slaže i da vrijeme pokazuje da oni koji su bili uzrok problema ne mogu biti dio rješenja. 
 
”Iz nacionalista prije ili kasnije, ma koliko se pretvarali, provali ona žuč i bijes, pa se cijeli taj, negdje započeti proces pomirenja, vrati na početnu tačku”, rekao je Komšić.
 
Upitan da prokomentariše je li revolucija i opštenarodna pobuna jedini izlaz u državama regiona kojima surovo vladaju političke elite, Komšić kaže da je bilo takvih pokušaja, ali da na kraju nismo dobili ništa. 
 
“Često su zahtjevi jedne socijalne grupe u društvu, posebno kod nas u BiH suprotstavljeni zahtjevima i intencijama druge ili treće socijalne grupe. Mi moramo ojačati institucije države i učiniti njihov rad transparentnijim za javnost i građane”, kazao je Komšić.
 
Na pitanje “šta predviđate da će biti budućnost Republike Srpske, a kakva BiH?”, Komšić je kazao da “Ne postoje te dvije budućnosti, nego samo jedna”.
 
“Ili ćemo zajedno propasti ili zajedno krenuti naprijed. Ja se borim i boriti ću se za ovo drugo. Vjerujem da je to ispravno. Vjerujem da je naš euroatlanski put, stabilnost i sigurnost budućnost. Neki u to ne vjeruju niti hoće da se zato bore, draži im je haos. Valjda će doći pameti, upravo zbog budućnosti”, poručio je član Predsjedništva BiH.
 
Komentarišući slutnje da će se vlast u Srbiji okrenuti ka otcjepljenju RS, nakon rješenja kosovskog problema, Komšić kaže “Ne znam hoće li se tim pokušajima okrenuti. Ne bih im preporučio”. 
 
“Ovo nije 1992. godina, ma koliko nekada političke prilike podsjećale na to. Nema više Miloševićeve armade a ni BiH nije toliko slaba koliko misle. Nadam se da neće izabrati put u nove sukobe, a budu li ga izabrali neće se dobro provesti, to neka im bude jasno. Ako država BiH bude napadnuta, braniti ćemo je i nećemo se nikome pravdati što to radimo. Srbija treba da se okrene sama sebi. Okretajući se na jedan agresivan način prema drugima a posebno prema Bosni i Hercegovini do sada se samo sramotila. Ne želim da vjerujem da je spremna na nova sramoćenja”, rekao je Komšić.
 
Komšića su pitali i da li u politici srpskih vlasti vidi ideje velikosrpskog nacionalizma i kako u odnosu na to tumači to što se oni vrlo često pozivaju na postojanje cilja stvaranja velike Albanije, na šta je on odgovorio da vidi i da se Kosovo ponovo koristi kao paravan za srbijanske velikodržavne aspiracije.
 
“Čini se da je oduvijek i bilo tako. Kako god da se ta saga oko Kosova završi, a nadam se da će se završiti u interesu građana Srbije i Kosova, mora se znati da neće biti nikakve kompezacije na račun Bosne i Hercegovine”, rekao je Komšić, u intervjuu za beogradski “Danas”.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar