Kukić: Kad treba izvlačiti maslo, onda je to hrvatsko, a kad treba posložiti račune...

Kukić:  Kad treba izvlačiti maslo, onda je to hrvatsko, a kad treba posložiti račune...

Kad treba izvlačiti maslo, onda je to hrvatsko, a kad treba posložiti račune, onda je to državno.

Na taj način je profesor Slavo Kukić prokomentarisao stanje u mostarskoj kompaniji Aluminij, kojoj zbog višemilionskih dugovanja prije potpuni slom, prenosi Novinska agencija Patria.

Direktor Aluminija Dražen Pandža objavio je u srijedu da će mostarska tvornica biti ugašena prve minute u subotu, zbog ogromnih dugova, koje više ne može finansirati. 

Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona maraka, od čega se više od polovice odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Švicarski Glencore koji posluje sa Aluminijem u četvrtak je uplatio struju za Aluminij za dodatna četiri dana, kada će se u međuvremenu pokušati iznaći rješenje za kompaniju.

Oko 150 radnika Aluminija jučer su došli ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, gdje se tražili pomoć za kompaniju.

Ukoliko Aluminij prestane sa radom bez posla će ostati oko 900 radnika. Iz Sindikata su jučer optužili upravu kompanije da su sve vrijeme uzimala ogromne plate, kao i druge beneficije, a da su zauzvrat kompaniju gurnuli u propast.

Profesor Kukić je za TV N1 izjavio da je nekorektno da je sva odgovornost u slučaju Alumnija usmjerena prema Vladi FBIH. 

„Od nje se traži da se osigura struja po posebnim tarifama, iako niko ne kaže koje su posljedice toga - država će ostati bez novih dividendi, ugroženo će biti 500.000 umirovljenika, školstvo, zdravstvo i tako dalje“, rekao je Kukić. 

„Niko ne okreće pogled prema malim dioničarima koji su 44 posto vlasnici. I na koncu, niko ne postavlja pitanje Hrvatske koja je 12 posto suvlasnik u Aluminiju i šta su njene obaveze. Recimo, iz struje koju proizvodi iz akumulacije Buško jezero i to 30 godina potkradajući drugu državu, a danas čeka šta će se dogoditi s Aluminijem“, dodao je.

Profesor Kukić smatra da glavna adresa za odgovornost zbog kraha Aluminija bi trebala biti okrenuta prema, optužio je Kukić, „kriminogenoj ideologiji HDZ-a koja tamo zapošljava rodbinu i stranačke kadrove.“ 

Pogledajte ko je sve zaposlen u Aluminiju, rekao je profesor Kukić, to je rodbina Čovića, Bevande, Miličević - najisturenijeg HDZ-ovog kruga. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar