Polaznici Gazi Husrev-begove medrese obilježili 60. godišnjicu mature

Polaznici Gazi Husrev-begove medrese obilježili 60. godišnjicu mature

Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1951. - 1959. ove godine navršava 60. godišnjicu mature. 

U periodu od 1943. do 1970. ovo je bila generacija s najvećim brojem maturanata. Među njima je bilo orijentalista, ekonomista, pravnika, profesora, hafiz, doktor nauka, a neki su završili postidiplomske studije i kurseve u zemlji i inostranstvu, prenosi Fena.

Jedan od inicijatora današnjeg susreta polaznika Medrese iz ove generacije, Džemal Fajić i ranije je organizovao susrete ove generacije. 

- Ja sam na neki krivac što smo se sastali i za 50. i 55. godišnjicu. Ja živim u Ljubljani i nedostaje mi Sarajevo. Kada sam završio Medresu 1959. otišli smo u Ljubljanu jer je to bio jedini način da upišemo studij. Tadašnji direktor Medrese nije dozvoljavao da upišemo fakultet jer je rekao da mu nisu potrebni sposobniji imami. U Ljubljani su nas primili, a nas devet je upisalo ekonomiju - rekao je Fajić. 

Ističe da, kada bi imao izbor, ponovo upisao Medresu. 

- Mi smo manje više bili djeca sa sela, a to je bio najjeftiniji način školovanja. Željeli smo se kao mulimani izobraziti u vjerskom pogledu - objašnjava Fajić. 

Dodaje da je u njegovoj generaciji u Medresi bilo 28 učenika, a danas je na okupljanje trebalo doći 14, ali trojica s Kosova nisu mogli doći. 

Dio polaznika ove generacije radio je kao imami u vjerskoj službi u džematima, a neki su obnašali visoke funkcije u Islamskoj zajednici. Neki su poginuli kao šehidi u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine.

Danas su se okupili i učenici generacije koja obilježava 50. godina od završetka ove ustanove.

Bajro Agović penzionisan je prije četiri godine u Podgorici. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a zatim je obnašao mnoge funkcije u okviru Islamske zajednice u Crnoj Gori. 

Njegova generacija danas je obilježila 50 godina od mature, a kako je kazao, a radovao se današnjem susretu s kolegama iz generacije.  

- Danas se podsjećamo na našu mladost, na objekat Medrese u kojem smo provodili vrijeme, družili se i proveli naljepše trenutke života i mladosti. Ova institucija je iznjedrila vrijedne kadrove, ne samo za Islamsku zajednicu već i šire. Tu smo da se prisjetimo i onih kojih nema više i da razmijenimo mišljenja. Mi se smatramo kao porodica koja ostaje vječno - rekao je Agović. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar