OŠTRA PORUKA ANKARI | Turskim pilotima zabranjeno da se obučavaju na F-35 u Americi

OŠTRA PORUKA ANKARI | Turskim pilotima zabranjeno da se obučavaju na F-35 u Americi

Turskim pilotima zabranjeno je da lete i obučavaju se na borbenim avionima F-35 u američkoj zračnoj bazi u Arizoni, objavio je Pentagon.

Reuters navodi da je to saopćeno u vrijeme kad Washington pojačava pritisak na Ankaru da odustane od kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, prenosi AJB.

Glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Mike Andrews, rekao je da je američko Ministarstvo odbrane "upoznato s time da turski piloti više ne lete", prenosi Tanjug.

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan rekao je turskom kolegi da turski piloti koji su već u SAD-u mogu tu i ostati do kraja jula.

Britanska agencija, pozivajući se na izvore američke administracije, nedavno je javila da su Sjedinjene Američke Države odlučile obustaviti daljnju obuku turskih pilota za upravljanje avionima F-35.

Sergej Čemezov, rukovodilac ruskog državnog konglomerata Rosteka, izjavio je prije četiri dana da će Rusija za dva mjeseca početi Turskoj isporučivati protivraketne sisteme S-400.

Kako je javila agencija Interfaks, Čemezov je rekao i da je Rusija okončala obuku turskih stručnjaka za korištenje sistema S-400.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar