Žestoke reakcije u Stocu nakon marša 'crnokošuljaša'

Dok se cijeli demokratski svijet sjeća žrtava koje su pale u borbi protiv nacizma, odnosno 75. godišnjice čuvenog "Dana D" i iskrcavanje u Normandiji, u Stocu, na jugu Bosne i Hercegovine, danas su ponovo marširali muškarci u crnim majicama, podsjećajući da simbolično i danas živi duh jednog mračnog doba, prenosi Radiosarajevo.ba.

Sve se dešava svega nekoliko dana nakon otkrivanja spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u obližnjoj Bileći. Sve to skupa govori o vremenu u kojem živimo.

Danas je, naime, kako je saopćeno iz HDZ-a BiH, obilježena 27. godišnjica osnutka jedinice HVO za posebne namjene "Ludvig Pavlović", a učesnici ovog događaja su se na skupu pojavili uz crnim majicama s grbom tzv. Herceg-Bosne, projekta podrivanja države BiH koji je u novembru 2017. godine pravosnažno osuđen u Haškom tribunalu kao zločinački.

Indikativno je da se to desilo na treći dan Ramazanskog bajrama.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković, kako je navedeno, ugostio je predstavnike postrojbe, braniteljske udruge, gradonačelnike i načelnike iz susjednih gradova i općina, predstavnike Hrvatskog narodnog sabora.

Nakon svečanog prijema u općini Stolac, delegacije Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, odalo je počast poginulim i preminulim braniteljima, položivši vijenac i svijeću kod Spomen križa u centru grada. Vijence kod Spomen križa položili su i predstavnici PPN "Ludvig Pavlović", predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici OS BiH.

stolac4.jpg - Žestoke reakcije u Stocu nakon marša

(Foto: HDZBiH)

Nakon polaganja vijenaca, mjesni župnik don Rajko Marković predvodio je prigodnu molitvu.

Kako je saopćeno iz HDZ-a BiH, proslava 27. godišnjice kojoj je općina Stolac ove godine domaćin, nastavljena je mimohodom od Spomen križa do stolačke župne crkve sv. Ilije Proroka. Don Rajko Marković župnik, predvodio je misno slavlje poginulim i preminulim braniteljima. Po završetku misnog slavlja, program obilježavanja 27. obljetnice osnutka PPN Ludvig Pavlović nastavljen je prigodnim druženjem.

Nije poznato iz kojeg razloga su ovaj put u Stocu marširali "crnokošuljaši", ali je jasno da su izazvali uznemirenost kod bošnjačkih povratnika, među kojima su i brojni logoraši.

Njima su ove scene u gradu na Bregavi vratile sjećanje na ne tako davne dane kada su pod ovim obilježjima hapšeni, maltretirani i zatvarani. Potvrdio je to za Radiosarajevo.ba i Amer Đulić, predsjednik Udruženja logoraša Solac.

"Ideja i cilj HZHB u Stocu nikad nisu ni zaboravljeni. Sam čin današnjih dešavanja je demonstracija sile i dokazivanje da su i danas živi oni koji su radili zlodjela, a najviše 1993. godine prilikom hapšenja, maltretiranja, prebijanja civila sa područja opštine Stolac. Pomenuta jedinica "Ludvig Pavlović" se smatrala elitnom jedinicom HVO-a, čije sjedište bilo u Čapljini, a istina je da su je većinom činili stanovnici opštine Stolac. Pojavljivanje tih pripadnika u crnim majicama sa grbom paradržave Herceg-Bosne (čije postojanje, kao i njihove vojne i političke vođe je međunarodni sud u Haagu osudio na 111 godina zatvora), samo je dokazuje da oni i dalje žive u nekim neostvarenim snovima", kazao je za Radiosarajevo.ba Amer Đulić.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar