EVROPSKA IZDAJA BALKANA |Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

EVROPSKA IZDAJA BALKANA |Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

U kabinetu Johannesa Hahna se ozbiljno razmatra mogućnost da se odloži objavljivanje paketa o proširenju, saznaje Radio Slobodna Evropa iz dobro obaviještenih izvora u Evropskoj komisiji.

Ova nesigurnost je posljedica pritiska iz nekih zemalja članica EU, koje nisu spremne da raspravljaju o proširenju na sastanku u junu.

VEZANI TEKST >>>Jasmin Mujanović u The Washington Postu: Evropska unija je slagala Balkan!

Objavljivanje paketa o proširenju je zakazano za 29 maj, a rasprava na nivou ministara vanjskih poslova bi trebala da se održi na redovnom sastanku u junu. Međutim, neke zemlje članice nisu spremne da raspravljaju u junu, budući da treba da se odlučuje o preporuci Evropske komisije o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ovakvo pitanje u nekim zemljama članicama EU zahtjeva poštovanje unutrašnjih procedura, uključujući i saglasnost nacionalnih parlamenata. Budući da je veoma kratak period između 29. maja i 18. juna, kada će se održati ministarski sastanak, zemlje članice nisu u stanju da se obavezuju da će biti u prilici da se izjasne oko pitanja mogućeg otvaranja pristupnih pregovora.

RSE je već javio da će se odložiti odlučivanje oko otvaranja pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Međutim, postoji obaveza koju su preuzele zemlje članice EU na sastanku prošle godine kada su u konačnim zaključcima sa ministarskog sastanka naglasili da će "odrediti put ka otvaranju pregovora o pristupanju na sastanku u junu 2019. godine".

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar