Efekt domina: Google suspendirao saradnju sa kineskom kompanijom Huawei

Efekt domina: Google suspendirao saradnju sa kineskom kompanijom Huawei

Kineski gigant Huawei pretrpio je još jedan udarac, naime, Google im je suspendirao pristup ažuriranju operativnog sistema Android, a američki proizvođači kartica su zaustavili isporuke.

Na ovaj potez Google se odlučio nakon što su SAD primijenile sankcije protiv kompanije Huawei zbog navoda o saučesništvu u pokušajima tajnog slušanja, prenose agencije.

Google Play će i dalje biti dostupan na Huawei aparatima, ali naredna verzija Huawei smart telefona neće imati pristup ovim aplikacijama, kao i uslugama poput Karti i Gmail.  

Proizvođači kartica poput Intela, Qualcomma, Xilinxa i Broadcoma će do daljnjeg zaustaviti isporuku kartica Huaweiju koji je još ranije najavio da će razviti vlastiti alternativni operativni sistem u slučaju da izgubi pristup američkom softveru.

Odluka Googla dolazi nakon što je prošle sedmice Huawei saznao da će najvjerovatnije izgubiti posao nabavke opreme za 5G mobilnu mrežu u Velikoj Britaniji, čija je vlada već par mjeseci pod ogromnim pritiskom u zemlji kao i od strane SAD i Australije da ne dopusti ulaz čak ni 'sekundarne opreme' ove kompanije.

Premijerka May je u aprilu provizorno odobrila korištenje Huawei tehnologije, ali je 5 ministara njene vlade izrazilo zabrinutost zbog opće percepcije te kompanije.

Australija je već zabranila Huawei, a Robert Strayer iz američkog Državnog odjela upozorio je prošlog mjeseca da prijedlog Velike Britanije da usvoji Huawei tehnologiju predstavlja rizik po obavještajnu saradnju te dvije zemlje. On je naveo i to da Huawei 'nije dobavljač od povjerenja' te da bi korištenje njihove tehnologije za mrežu 5G predstavljalo rizik.  

Huawei se opire sve široj percepciji da je saučesnik kineske vlade u prisluškivanju, insistirajući da je privatna kompanija koja je neovisna o kineskoj vladi, koja je u većinskom vlasništvu svojih uposlenika, te da je cijelih 15 godina bez poteškoća vršila nabavke telekom tehnologija za Veliku Britaniju, piše Guardian.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar